Nem működik a csodafegyver

Az elmúlt másfél évben überoptimista voltam a magyar növekedéssel kapcsolatban, nem csak a hazai és külföldi elemzőknél, de a hivatalból optimista állami előrejelzéseknél is magasabb számokat vizionálva. Azóta a piaci GDP-növekedési várakozások is folyamatosan emelkedtek, és lassan közelítenek az én – korábban hihetetlenül magasnak gondolt – számaimhoz. Továbbra is úgy vélem, hogy a hét szűk esztendő után a növekedés évei következnek Magyarországon, de a növekedés ütemével kapcsolatban egyelőre kétségeim vannak. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy az MNB csodafegyvere (Növekedési Hitelprogram) ellenére tovább tart a nagyon erőteljes hitelundor. Még a 2,5%-on kínált ingyenhitel” sem tudta megfordítani a hitelállomány csökkenését. Az MNB tranzakciós statisztikái alapján a belföldi hitelintézetek hitelállománya az alábbi mértékben változott (zárójelben ezen belül először a háztartásoknak, utána a nem pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott hiteltranzakciók):

2008: +1625 mrd Ft        (1131, 472)

2009: -831 mrd Ft            (59,-421)

2010: -589 mrd Ft            (-184,-190)

2011: -1334 mrd Ft            (-816,-286)

2012: -1507 mrd Ft          (-869,-376)

2013: -509 mrd Ft            (-429,-99)

Jól látszik, hogy az MNB csodafegyverének, az ingyenhitelnek” a bedurrantása sem hozott igazi áttörést, a hitelundor, a hitelállományok csökkenése tovább folytatódott. Amíg ez a folyamat tart, addig az negatívan hat a gazdasági növekedésre. Habár a vállalatoknál valószínűleg megállóban van a trend, mivel ők már kellően kiigazították a mérlegszerkezetüket, a lakosságnál várhatóan még sokáig folytatódik. Ilyen hitel-visszafizetési környezetben a növekedés nem nagyon fog tartósan 2% fölé menni!

Így az MNB valószínűleg a választások után rá lesz kényszerítve – ha szeretne valóban tevőlegesen hozzájárulni a növekedéshez, márpedig láthatóan feltett szándékuk ez – hogy tovább bővítse az NHP elérési lehetőségeit, a hozzáférési szabályokat lazítsa. A valódi fordulatot valószínűleg persze csak azzal a – makrostabilitási szempontból nagyon kockázatos – lépéssel tudná eléri a jegybank, ha a lakásépítésre, sőt a lakossági lakásvásárlásra is elérhetővé tenné a 2,5%-os hitelt (vagy esetleg a meglévő devizahitelek kiváltására is?!). Ezzel meg lehetne fordítani a hiteltöpörödést. Könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy a megnyert választások után valami efféle kísérletbe kezd az MNB…

Forrás: www.zsiday.hu