Nemzetközi helyzet

Sokan mondogatják, hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható, semmi nem lett megoldva, előbb-utóbb jön a következő crach, stb. Én nem így látom. USA-ban növekedés lesz, és megszorításnak jele sincs, nem is lesz legalább egy évig, tehát a gazdaság gyarapodása fennmaradhat. Európában kialakult egy instabil egyensúlyi pont, ami azt jelenti, hogyha valami kimozdítja a gazdaságot/piacokat belőle, akkor tud eszkalálódni a helyzet, de amíg nincs ilyen külső behatás, addig szinte korlátlan ideig fenntartható.

A leglényegesebb dolog továbbra is kétrétű: elmaradt a világvége, és bár nagy növekedés nincs, de tragédia sem, másrészt pedig a veszélyek miatt a jegybankok folyamatosan alacsonyan fogják tartani a kamatszintet a hozamgörbe egészén. Ez a helyzet akár évekig fennállhat. Ez pedig azt jelenti, hogy a kötvények hozama tartósan alacsony lehet, a kötvénytulajdonosok folyamatos reálvagyonvesztésen mennek keresztül, és az egyetlen logikus dolog a befektetők számára az, ha reáleszközöket vásárolnak (részvény, ingatlan) vagy magas kamatozású kötvényeket.

Ha nincs valami miatt gazdasági összeomlás, akkor szerintem folytatódni fog az első negyedév témája: a hozamvadászat, ami azt jelenti, hogy a kockázatos eszközöket vásárolni fogják. Habár jelentős tőzsdei emelkedésen vagyunk túl, és könnyen lehetnek bármikor korrekciók, beesések, de ezekből csak akkor lesz tartós esés, ha a gazdasági kilátások hirtelen sokkal rosszabbra, recessziósra fordulnak USA-ban, vagy pénzügyi összeomlással fenyegetnek Európában. Az előbbire a stimulatív monetáris, és még mindig nagyon megengedő fiskális politika okán sok esélyt nem látok, az utóbbihoz is komoly gazdaságpolitikai hibák kellenének. Nem feltétlenül fog folytatódni a tőzsdei emelkedés, az is lehet, hogy unalmas oldalazás lesz az év hátralévő részében, de jelenleg sok okát nem látom egy összeomlásnak. 

Ha USA-t tekintjük, akkor a növekvő gazdaság ÉS monetáris stimulus párosa klasszikusan a lehető legjobb periódus a részvényeknek. Európában pedig a nulla növekedés (enyhe recesszió) ÉS erős monetáris stimulus jellemző, ami viszont a vállalati/high yield kötvények legjobb környezete. /Mint sokszor elmondtam, ha Magyarországon jó gazdaságpolitika zajlana, ez a környezet simán lehetővé tenné a hazai hozamok 4-5%-os szintre csökkentését, de erre egyelőre várni kell./ 

Összességében tehát szerintem a nemzetközi helyzet nem fokozódik, hanem egyre inkább álmosító, unalmas lehet. 

Forrás: zsiday.hu