Nesze semmi, fogd meg jól

Elmondom mi történt a tegnapi európai csúcson. Hajnal fél négy körül, fejenként 16 kávé elfogyasztása után még mindig semmilyen részletről nem sikerült megállapodni, a tanácsadók viszont megmondták a miniszterelnököknek, hogy ha erről a gyűlésről sem készül semmilyen konkrétumot kimondó kommüniké, akkor összeomlanak a piacok, és az mindenkinek nagyon rossz lesz. Merkel tehát felhívta Ackermann-t, és megmondta:

– Vagy elfogadjátok az 50%-os görög leírást, vagy akkor bankadót vetünk ki rátok, mint a magyarok.

Ackermann rövid hallgatás után annyi mondott:-  De ez részletesen hogy valósulna meg?

Merkel: – Még mi sem tudjuk.

– Akkor rendben, majd út közben valahogy lenyomom a többiek torkán ezt a keserű pirulát – mondta Ackermann, és visszafeküdt aludni.

Ezek után Merkel megkérdezte a tanácsadóit, hogy mit kell még elintézni:

– Meg kell növelni az EFSF nagyságát.

– Mennyire?

– Nagyon. Hogy elámuljanak tőle. Hogy megrettenjenek tőle. Hogy lássák, kőkemények vagyunk. 1000 milliárd euró kábé elég lesz, az kellően nagy szám.

– De hogy érjük ezt el?

– Fogalmunk sincs.Elég bonyolult lenne ilyen gyorsan kitalálni valami használhatót. Pénzt senki sem akar már betolni, valahogy varázsolni kellene, de az ECB nem hajlandó segíteni a pénzgyártásban.

– Mindegy, már nagyon álmos vagyok, mondjuk be az 1000 milliárdot, attól megnyugszanak,a  részleteket még kidolgozzuk. Rendben?

– Angela, nem lehetne valami konkrétabbat?

– Nincs hozzá már erõm. Bemondjuk a számot, ti meg kitaláljátok a részleteket. Azért vagytok tanácsadók, nem????

Ezek után behívták még Berlusconit, és megmondták neki, hogyha nem jelent be egy brutál megszorítást, akkor kiteregetik az összes CIA-tól megkapott kokainos-meztelennõs ungabunga fotóit, és minden napilap címoldalán az lesz a következõ nap. Silvio barátunk természetesen örömmel vállalta ezek után a megszorításokat.

És így történt, hogy hajnal négykor be tudták fejezni a csúcsot. Konkrétum szinte semmi, fogalmunk sincs, hogy az EFSF hogyan lesz tõkeáttételesítve, fogalmunk sincs, hogy az 50%-os önkéntes leírás pontosan hogyan és mikor zajlik le, és fogalmunk sincs, hogy az olaszok meg a spanyolok mennyire veszik komolyan a vállalásaikat.

Mi az amit tudunk, és amit ez a csúcs csak megerősített? A legfontosabb, hogy további, erőteljes megszorítások várhatóak szinte egész Európában, jó úton haladunk a 2012-es recesszió felé. Azt is tudni véljük, hogy a görögöknél önkéntes lesz az adósságcsere, tehát egyelőre úgy zajlanak az események, ahogy gondoltam, de ez bármelyik pillanatban változhat, semmi nincs kőbe vésve. Az EFSF szerepe tisztázatlan, baj esetén majd ad-hoc alkotnak valamit. Európa tehát továbbra is lejtőn van, komoly megoldás nem született.

Eközben a részvénypiacok önálló életüket élik, hinni akarnak abbank, hogy nem lesz recesszió, és mivel a jelenlegi állapotot mutató számok nem olyan rosszak, ebben a hitükben akár még jó ideig el is lehetnek. Vagy nem.

Forrás: zsiday.hu