Netflix összeomlás

Tőzsdezárás után, csütörtök este tette közzé éves jelentését a Netflix, melynek hatására a részvény árfolyama 22 százalékot esett másnap. Ezzel az eséssel az árfolyam letörölte a vírus óta keletkezett emelkedését, olyan szintre esett vissza, ahol már 2018 nyarán, három és fél évvel ezelőtt is volt az árfolyam.

Miért történt ez?

Nem lehet megkerülni, hogy az év indulásával óriási eséseket látni a technológiai cégek árfolyamaiban az amerikai kamatemelkedés okozta félelmek, vagy csak simán a technológiai lufi leeresztése miatt. Így nem csoda, hogy egy negatív hír ezekben az időkben nagyobb esést eredményez a megszokottnál. Konkrétan a céges jelentésre fókuszálva pedig a Netflix vezetői azt nyilatkozták, hogy 2022 első negyedéves felhasználószám-növekedése 2,5 millió lesz, szemben az elemzői konszenzus által várt 5,8 millióval.

A jelenség, amivel szembesülünk, szerintem általános a technológiai cégek piacán: a vírus okozta növekedést sok befektető kivetítette a távolabbi jövőre nézve, a Zoom esete erre jó párhuzam, ahol az azóta csalódást keltő növekedések miatt az árfolyam a másfél évvel ezelőtti csúcsaihoz képest 75 százalékot esett. A Netflix most 45 százalékkal van lejjebb a csúcsánál. A konkrét esetet jól mutatja, hogy 2020 első félévében több új Netflix felhasználó regisztrált, mint a 2021-es év teljes egészében. A cég előrejelzése szerint pedig ez a lassulás folytatódik.

2018 novemberében írtam egy blogbejegyzést arról, hogy miért tartom túlzottan optimistának a Netflixhez kapcsolt várakozásokat. Akkor azt vizsgáltam a Morgan Stanley elemzőinek előrejelzését felhasználva, milyen feltételek mellett érhet a cég 200 milliárd dollárt. Mivel a pénteki esés után a cég tőzsdei értéke ez alá a szint alá, 176 milliárd dollárra esett, érdekes ránézni arra, hogy mennyiben valósultak meg ezek a várakozások.

Ezt írtam 2018 -ban. A Netflix nagyjából 200 milliárd dollárt ér, amennyiben:

  • 2028-ig 2,5-3-szorosára növeli a felhasználóinak számát (kb. 340 millióra),
  • párhuzamosan ezzel 2-2,5-szeresére emeli az egy felhasználóra jutó bevételt,
  • a költségek kordában tartása és a méretgazdaságosság érvényesülése mellett a szabad cash flow az árbevétel harmadára növekszik,
  • 2028 után a vállalat átlagosan 3 százalékkal tud növekedni a jövőben.

Mi történt azóta a felhasználószámmal, egy főre jutó árbevétellel, szabad cash flowval ehhez képest?

Nem kis részben a Covidnak köszönhetően a felhasználószám és az árbevétel pozitív meglepetést okozott a múltban, viszont a jövőre vonatkozó várakozások így is romlottak. Hiába a vírus okozta pozitív sokk, a hosszabb távú várakozások mégis túlzónak tűnnek így utólag. leginkább negatív, és egyben legfontosabb pont a szabad cash flow alakulása: ez a 2020-as Covid év miatt tudott csak a várthoz képest pozitívan meglepetést okozni, és ahogy az ábrán is látszik, a jövőre vonatkozó becslések így is nagyot romlottak. Ennek oka lehet a növekvő verseny (Hulu, HBO, Disney+, Amazon, Apple jelenléte és erősödése), illetve a tartalomgyártás növekvő költségei.

Az ábrákon az elemzői konszenzus helyett a Morgan Stanley elemzőinek számait használom, mert itt állnak rendelkezésre hosszabb távra bemutatott adatok.

A jövőben várt gyengébb árbevétel számok részben a várthoz képest alacsonyabb felhasználószámból, részben az alacsonyabb egy főre jutó árbevételből jönnek ki.

Ebből tehát az következik számomra, hogy nem a pénteki esés volt a túlzás, hanem az elmúlt évek magas árfolyamai. A Netflix egy jó példa arra, mikor egy nagyon jól menedzselt cég, nagyon magas növekedések mellett is tud rossz befektetés lenni. Nincs a céggel semmi baj, egyszerűen csak a befektetők túlzottan optimisták a jövőre nézve.

Érdekes kérdés az is, hogy a Morgan Stanley célára miért van körülbelül ott, mint 2018-ban, ha a tényadatok mellett egyébként még a saját maguk által feltételezett számok is gyengébbek? Erre az a válasz, hogy kitolták a növekedési szakaszt. Míg 2018-ban még 2028-ig vártak magas növekedést, addig a romló várakozások ellenére már a 2030-as években is magas növekedéssel számolnak. Egyelőre ezek az évek biztonságos távolságban vannak attól, hogy érdemi vitát lehetne róluk folytatni.