Netflix: vége a jelszómegosztásnak?

Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban élő tagjai közös felhasználói fiókkal használják a Netflix előfizetését, de lehet ennek hamarosan vége.

Tavaly novemberben jött el az a pillanat, hogy a Netflix meglépte, amire a befektetők már jó ideje vártak. Tizenkét országban elindítottak egy olcsóbb előfizetést, azonban már nem reklámmentesen. Itt a felhasználók a sima basic 9,99 dolláros ára helyett 6,99 dollárért rövid, körülbelül 30 másodperces reklámokkal megszakítva tudják élvezni a Netflix által kínált tartalmakat.

De mit is áldoznak fel ezért a mondhatni 30 százalékkal alacsonyabb árért?

Elsősorban természetesen azt, hogy teljesen reklámmentesen, megszakítások nélkül használják a platformot. Előrejelzések szerint hozzávetőlegesen 5 percnyi reklámmal fognak találkozni egy óra streamelés közben. Ezzel számolva körülbelül 10 százalékkal csökken csak a sorozatozással vagy filmezéssel töltött idő, amely a 30 százalékos olcsóbb árhoz viszonyítva jónak tűnhet. Azonban a videók letöltésének lehetőségéről is le kell mondania a felhasználóknak, természetesen mivel offline nem tudnának betölteni a reklámok és mindenki csak azonnal letöltené amit nézne, nem bajlódva a reklámokkal. Továbbá elvileg néhány tartalom nem is elérhető ezeknél a felhasználóknál.

Forrás: Netflix

Miután 2022 első és második negyedévében is felhasználokat vesztettek, méghozzá a 2021 negyedik negyedévétől 2022 második negyedévéig több mint 1 milliót, muszáj volt valamivel előrukkolni. Hát ez volt a Basic+ads csomag, és persze ezek mellett a tömérdek tartalom amit a szolgáltató megállás nélkül nyom ki magából.

Nem tudjuk, hogy az új csomag bevezetése, a Wednesday-sorozat hatalmas sikerének vagy éppen a Tőrbe ejtve nyomozójának újabb filmjének köszönhetően, de 2022 negyedik negyedévében sikerült majdnem 7 millió új előfizetőt szerezniük a harmadik negyedévhez képest.

Azonban – ahogy szól a híres mesében is –, a törpök élete nem csak játék és mese, mivel most a streaming szolgáltató frissítette a gyakori kérdéseket tartalmazó oldalán a fiókmegosztásra vonatkozó szekciót és nagyon sok embernek nem tetszett, amit olvasott.

A Netflix ki akar jelölni egy otthoni hálózatot, amelyhez minden fiókhoz csatolt eszköznek csatlakoznia kell legalább havonta. Amennyiben ez nem történik meg, amikor nem otthoni hálózatról csatlakoznánk, megkérheti az otthoni hálózathoz nemrég csatlakozott eszközöket a Netflix, hogy azonosítsák a belépni próbáló eszközt. Ezt egy kóddal tudják megtenni és a műveletre 15 perce van a felhasználónak. Később persze újra próbálkozhatnak amennyiben a másik nem elérhető. A belépőket IP-cím és eszköz-ID alapján szeretnék ellenőrizni.

Tehát feltehetőleg amennyiben bizonyos időközönként engedélyezik a távoli eszközöket, vagy ha valaki kicsit izgalmasabb megoldásra vágyik és a VPN-ek világában tájékozottabb, létre tud hozni egy olyan hálózatot, ahova bárhonnan csatlakozhatnak, akkor elvileg nem kell semmilyen változástól tartanunk. Azonban később tudjuk csak meg hogyan fog kinézni ez a gyakorlatban. Összességében az egészen gyakori áremeléssel (három emelés az elmúlt négy évben… mindenki fizetésénél is legalább hasonlót kívánok!) és a hasonló ijesztgetésekkel nem tudhatjuk mi lesz a platform jövője, de izgalommal követjük merre halad a streaming világa.

Streamingháború: a Disney+ támadásban, a Netflix pozíciókat erősít

2022 novemberében írtuk: A Walt Disney-birodalom streamingszekciója felhasználószámban már nagyobb, mint a Netflix. A most zárult negyedévben a Disney+ 12,1 millió új ügyfelének, illetve a Hulu és az ESPN+ előfizetőszám-bővülésének köszönhetően a szórakoztatóipari megacég streaming szolgáltatásait 236 millió felhasználó választja, szemben a Netflix 223 milliós ügyféltáborával.