Az idő pénz – lassan New York is megtanulja ezt

Water Street 25., New York, Manhattan-sziget: a város történetének legnagyobb méretű konverziója, irodaházból lakóépületté. Az 1969-ben felhúzott ingatlanban körülbelül 100 000 (!) négyzetméteren 1300 lakás kerül kialakításra igen jelentős költséggel, az ingatlan 250 millió dollárba került, 5-600 milliót költenek a felújításra, tehát körülbelül 5-6000 dollárt négyzetméterenként, amiból azért ki lehet következtetni, hogy igen borsos ára lesz a főleg kisebb méretű és fiatalabbaknak, nem családosoknak szánt lakásoknak – persze kondival meg kosárpályákkal, hiszen keresni is akarnak rajta. De ez New York, a (pénzügyi) világ közepe. Nem is lehet olcsó.

A Water Street 25. jelenlegi kinézete (bal) és az átalakítás utáni tervek (jobb)
Forrás: new York Yimby

Ami a konkrét példán túlmutatóan érdekes és minden nagyváros számára, a poszt-Covid világ tartós hatása, hogy sokkal jobban elterjedt lett a távmunka, ezért kevesebb iroda kell, sok az üresen kongó irodaház, viszont a nagyvárosi, centrális lakásokból hiány van, ez eredményezi a piaci folyamatot, hogy a befektetők nyomott áron irodaházakat vesznek és azokból lakásokat alakítanak ki, mert profittal kecsegtet. Nem az van, hogy két órat beautózom a citybe dolgozni, aztán vissza kettőtőt, mert ez borzasztó időrabló. Az idő meg pénz.

És a folyamat része az is, hogy egyre élhetőbbek, és persze ezáltal egyre drágábbak is lesznek a városok belső részei, amelyeket részben visszafoglalnak a lakóingatlanok – az irodáktól.

A legnagyobb menőség totál a központban lakni, ahol minden egy sarokra, újjáélednek a belvárosok, ahol az autó is egyre kevesebb, a zöld meg egyre több. Az irodák, amennyi még szükség van rájuk, kijjebb mennek.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

A nagyváros a gazdaság motorja

Az európai fővárosokban sokkal több értéket állítanak elő egy főre vetítve, mint az országos átlag(ok). Van, ahol két-háromszor akkorát, ahogy a szolgáltatás egyre nagyobb százalékot képvisel a GDP-ben, egy-egy irodanegyedben abszolút számokban is több érték képződik, mint fél országnyi „vidéken”. Ezért lehet jobban keresni az irodákban.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.