Nincs menekvés

Bár az évből még egy hónap hátra van, de ha „most fújnák le a mérkőzést”, akkor az elmúlt 120 évet nézve, rekord számban lennének, akik csalódottan hagyják el a pályát. A Deutsche Bank elemzése szerint ugyanis 1901 óta nem volt olyan esztendő, mint az idei, amikor is az eszközosztályok 90 százaléka okozott veszteséget a befektetők számára (dollárban). A bank elemzői 70 eszközosztály múltbeli teljesítményét vették górcső alá: fejlett, fejlődő részvénypiacokét, államkötvényekét, vállalati kötvényekét, devizákét, nyersanyagokét, nemesfémekét, kriptodevizákét, műkincsekét stb.

A 2000-es internetbuborék, a 2007-es lakáspiaci buborék után az elmúlt évek minden eszközosztályra kiterjedő felértékelődését „everything bubble-nek” keresztelte el a befektetői társadalom. A világ jegybankárai által generált példa nélküli globális pénzbőség, a nulla közeli kamatok és a gazdasági felívelés közepette kis túlzással akár csukott szemmel is választhattunk, hogy mibe fektetünk.

A gazdaság motorjából azonban fogytán az üzemanyag. A kedvező monetáris széljárás pedig hátszélből fokozatosan szembeszélre vált. Az amerikai jegybank szűkíti a dollárbőséget és emeli a kamatokat. Ma egy 10 év múlva lejáró amerikai állampapír vásárlásával már éves 1 százalék feletti REÁLhozamot könyvelhet el egy kockázatkerülő befektető, aki hajlandó a kötvényt lejáratig tartani. Ez a hozamszint pedig már erős versenytársa az egyébként továbbra is igen magas árazottsági szinten tanyázó kockázatos eszközöknek.

„Diverzifikálj, azaz porlaszd szét a kockázatot, fektess minél többféle eszközbe!” – tanítják az egyetemeken és hangzik el rendszeresen a befektetési tanácsadók szájából. „Rendben, fektessünk akkor több eszközosztályba!” – születik meg a válasz. „Na de mi lesz, ha tovább ereszt az everything bubble?” – merül fel a kérdés. Vakarhatjuk ugye a fejünket… Az elmúlt évek mindenre kiterjedő tőkepiaci emelkedése nem érhet véget másként, minthogy a lejtmenet is karöltve történik. Erre mutat rá tökéletesen a 2018-as év és a Deutsche Bank ábrája, amin érdemes megfigyelni, hogy a 2017-es év is példa nélküli volt, csak éppen még emelkedő irányban. Vannak persze klasszikus menekülő eszközök, de ezek közül kevesebb és kevésbé nyújtott biztonságot idén.

Forrás: Deutsche Bank, Bloomberg, GFD

Forrás: Deutsche Bank, Bloomberg, GFD