Női kockázatok és mellékhatások?

A Bundesbank egy frissen közzétett tanulmánya szerint a női bankárok kockázatvállalóbbak, mint a férfiak. Nos, ez némileg ellentmond a hagyományos, női befektetői attitűdről korábban vallott elképzeléseknek. Kis pénteki színes.

A héten olvastam a Financial Times-ban egy elemzésről, ami azt vette górcső alá, hogyan befolyásolja a pénzügyi intézmények kockázatkezelését az életkor, a nemi összetétel és a képzettség. Az egyik konzekvencia, hogy a biztonságra törekvő női menedzser image már a múlté, amire nem csak a bankszakmában, de a politika területén is oda kellene figyelnünk.

A tanulmány több szempontból is érdekes. Egyrészt az Európai Unió alapelveinek megfelelően egyre többször kerül a figyelem középpontjába a nemek közti egyenjogúság, másrészről a bankszakmában is egyre több hölgy tevékenykedik és már nemcsak adminisztratív területen, hanem az ügyfélszerzésben vagy a vezetői, döntéshozói székben is egyre gyakrabban kapnak helyet.

A másik érdekesség, hogy a közzététellel egy időben a Bundesbank kijelentette: „a tanulmányban foglaltak nem feltétlenül reflektálnak a Bundesbank, vagy annak vezetésében fennálló helyzetre.” (A 6 tagú vezetésben egyetlen hölgy, Sabine Lautenschläger, elnök-helyettes foglal helyet.) Míg egy korábbi elemzésükben arra az eredményre jutottak, hogy a női vezetők kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, ezért (épp ebből fakadóan) nagyobb kockázatot vállalnak, addig a mostani tanulmány szerint a vita-kerülő magatartás is a nagyobb kockázat irányába hajthatja a menedzsmentdöntéseket. Megerősíti ugyanakkor, hogy a heterogén összetétel kiegyensúlyozólag hat a döntéshozatalra, valamint hogy minél képzettebbek és szofisztikáltabbak a döntéshozók (MBA, PhD fokozat előny), annál jobban működik a risk management.