A tőzsde és a nő

Szinte egyáltalán nem tudunk női tőzsdegurukról. Ismeretségi körünkben alig ismerünk olyan hölgyet, aki a pénzét a tőkepiacokon mozgatja. Miért van ez így?

Márpedig a világ vezető befektetési bankjai egyre több felmérést végeznek, amelyek éppenséggel azt igazolják, hogy egy átlagos női ügyfél bölcsebben és főként eredményesebben forgatja a megtakarításait, mint egy átlagos férfi ügyfél. Viszont számszerűleg sokkal kevesebb a női kliens.

A nagy amerikai vagyonkezelő, Fidelity Investmentsnél külön speciális műhely fókuszál Lorna Kapusta vezetésével a női ügyfelekre, aktivizálásukra, és kutatja a magyarázatokat: miért is oly távolságtartóak a tőzsdék világávalszemben a nők?

(Újra elővett, archív interjúnk, 2022 februárjából)

Zentuccio: A nők jobbak – az erről szóló kutatások garmadáját prezentálta nekem a minap egy ugyancsak amerikai szakértő. Mondanivalójának lényege, hogy a politikában, a vállalati menedzsmentben éppúgy, mint a hétköznapi világban a nők jobb minőséget képviselnek, mint a férfiak, és ez bebizonyosodott a járványmenedzsmentben is. Mivel magyarázza, hogy a befektetések világában a férfiak határozottan jobbak?

Lorna Kapusta: Vitathatatlan, hogy a nők roppant módon alulreprezentáltak a befektetők körében. Fejlett tőkepiaccal rendelkező országok tucatjaira vonatkoztatott felméréseink szerint nagyjából 70-80 százalékos arányban a férfiak uralják a „tőzsde parkettet”. Az Egyesült Államokban végzett kutatásaink a leginkább mérvadóak, mivel az amerikai a világ legfejlettebb tőkepiaca. Nos, nálunk is csak az elmúlt két évben észlelhető arányeltolódás a nők előnyére.

Viszont: tévedés azt gondolni, hogy a férfiuralom azért alakult ki a tőzsde világban a befektetők és a portfóliókezelők oldalán egyaránt, mert a férfiak jobban, eredményesebben kereskednek.

Ötmillió ügyfelünk pénzpiaci, tőzsdei sikerességét vizsgáltuk át az utóbbi 10 év adatai alapján. A minőségi különbséget illetően – szerintünk – mindent elárul az összeredmény: a női ügyfelek összességében 10 év leforgása alatt negyven százalékkal jobb eredményeket értek el , mint a férfiak. Manapság is folyamatosan figyeljük az átlagos amerikai kis- és nagyobb befektetők piaci magatartását, és újra és újra megállapítjuk: a nők befektetései éves-ötéves-tízéves átlagokban folyamatosan magasabb hozamot produkálnak.

Ettől függetlenül nem cáfolható, hogy továbbra is masszívan több a férfiszereplő a piacokon. Nyilván azért, mert – összességében – jobban értik a befektetési világot.

Felmérések mellett egyetemek és pénzügyi intézmények tudományos kutatások sorát végzik az Egyesült Államokban a fölvetéséről. Az eredmények sorozatosan ugyanabba az irányba mutatnak: a nők mindenről felelősségteljesebben gondolkodnak. A tőzsdevilágot a közvélemény-kutatások szerint a nők sokkal inkább tartják „veszélyes üzemnek”, kiszámíthatatlanabbnak, sőt, holmi kaszinókhoz hasonló közegnek, mint a férfiak.

Máskülönben – nemektől függetlenül – eleve él a nagyvilágban egy mítosz a tőzsdét egyáltalán nem ismerő túlnyomó többség fejében, hogy a részvényekkel a kisember csak veszíthet, hiszen az egész tőkepiac egy globális, követhetetlen, átláthatatlan és bennfentesek által irányított játék. E mítosztól függetlenül tudni való, hogy az átlagos nő kisebb egóval, csekélyebb önbizalommal bír, mint egy átlagos férfi. Egy ugyancsak friss, 16 ország tőkepiacára, 8 ezer nőre és férfira, valamint száz alapkezelő cégre kiterjedő – tőlünk függetlenül végzett, befektetési banki felmérés – eredménye szerint a nők csaknem fele nem mer „tőzsdére menni”. Magas, de belátható kockázatot a pénzvilágban a megkérdezett nőknek mindössze 9 százaléka vállalna be.

Ami még megdöbbentőbb eredmény, hogy ha világviszonylatban a nők a férfiakhoz hasonló módon viszonyulnának a vagyonkezeléshez, a megtakarítások tőkepiaci kezeléséhez, akkor ma a pénz- és tőkepiacokon működő összvagyon értéke a jelenlegihez képest 3,2 ezer milliárd dollárral lenne magasabb.

Azonban mindmáig rendkívül erős nyomot hagy az a száz évre visszanyúló tapasztalat, miszerint a tőzsde a férfiak „sportja”, az ő szenvedélyük. 

A labdarúgástól kezdve egy csomó más sportot és szenvedélyt kisajátítottak maguknak a férfiak az elmúlt száz évben. Csakhogy mindnél érik a fordulat, lassan egyáltalán nincs úgynevezett férfi-sportág. A nemzek közötti kiegyenlítődés bekövetkezni látszik a politikában, a gazdasági élet egyéb szféráiban, ám a pénzügyi hírek, fejlemények világában továbbra is a férfiak tarolnak…

Egyelőre… Igaz, bizonyíthatóan beindulóban van egy jelentősebb eltolódás a nők javára, azonban álljunk meg még egy pillanatra annál, hogy miért is megy lassan a nemi arányok változása a tőzsdézők, vagyon kezeltek körében?

Szociológiai kutatások és a napi tapasztalataink egyaránt igazolják, hogy egy átlagos nő, éljen a világ bármely sarkában, egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy tőzsdére vigye saját vagy családja megtakarításait. Mégpedig azért nem, mert időhiánnyal küzd.

A fejlett világban a nők jelentős hányada alkalmazott, vagy üzletet visz, ugyanakkor reá vár az otthoni, a családdal kapcsolatos összes tennivaló oroszlánrésze. Egy átlagos feleség, anya Amerikában, Nyugat-Európában, tulajdonképpen az egész világon, jellegzetesen a család biztonságára fókuszál mindenben, ami a karrierjén kívül esik – és eközben tudnivaló, hogy egy nő jellemzően kevesebbet keres, mint a férfi kollégái, ugyanakkor messze több terhet kénytelen magára vállalni, mint a férje.

Németországban kiszámolták, hogy 60 éves koráig egy asszony hetven százalékkal kevesebbet tud megtakarítani a saját jövedelmeiből, mint egy vele egyidős férfi.

Minél több gyereket vállal egy nő, annál csekélyebb a pénzügyi önállósága, pontosabban a pénzügyekben a mozgásszabadsága – függetlenül attól, hogy férjezett vagy sem. A nők – anyagi értelemben – szegényebbek.

Szegényebbek, de jobbak…

Ez nem is annyira tudománytalan megállapítás. Ehhez kapcsolódik egy neurológiai tapasztalat is: egy férfi sokkal nagyobb kockázat mer felvállalni felszínes ismeretek alapján, a nők kognitív képességei között viszont kiemelkedik az elemzőképesség. Ha egy nő általa megfelelőnek tartott tudás, ismeretanyagok birtokában dönt, akkor viszont igenis jobban csinálja, amit csinál, mint egy ugyancsak jól képzett férfi. Ez az általánosság, persze rengeteg a kivétel.

Ami megfigyelhető: a családközpontúságból és az általános tapasztalatokból összetevődő női hozzáállás a megtakarításokat illetően Amerikában egyértelműen az ingatlanok irányába mutat. A férfiak esetében – különösen a tőzsdeboomok időszakában – a tőkepiacok irányába. De ez mára változóban van.

Amennyiben?

A Covid-válság drámai mértékben rendezte át a családok életet. Például általánossá vált a távmunka. Emellett nők millióinak nem kell naponta ingázniuk, kevesebb időt töltenek bevásárlással. Amerikában bizonyítottan, de vélhetőleg világszerte is az a jellemző, hogy több a nő azok között, akik feladják korábbi munkájukat, illetve azok között is, akiket elbocsátottak az állásukból.

Ezek a járvánnyal összefüggő fejlemények felturbózzák a nők érdeklődését a – számukra korábban idegennek tetsző – megoldások és különösen a pénzügyi befektetések iránt.

Több idejük lett utána olvasni, tanulmányozni a befektetések jövedelmezőségéről, bizonytalanságairól és bizonyosságairól szóló beszámolókat. Egyébként a mögöttünk álló karanténidőszakban globálisan jellemző volt, hogy a „kisemberek” érdeklődésének középpontjába kerültek a tőzsdék ragyogó teljesítményeiről szóló hírek, egyúttal megnőtt az interneten is elérhető, tanulságos, szakszerű, de közérthető befektetési információk száma, ahogy a kereskedési platformok is megszaporodtak. A lényeg: a friss felméréseink azt jelzik, hogy a teljes amerikai befektetési szektorban látványosan növekszik a nők aránya. Másrészt, ők azok, akik a jellemzően hosszú távra szóló, értékalapú befektetések; kötvények, részvények közvetlen vagy közvetett vásárlói.

A férfiakkal ellentétben roppant alacsony érdeklődést mutatnak a gyors eladások-vételek, a gyors pénzt ígérő műveletek felettébb kockázatos, kiszámíthatatlanabb világa iránt.

Ebből mi következik az Önök szervezte számára számára?

Az, hogy a vagyonkezelő cégek rejtett ügyfél tartalékát meghatározóan a nők jelentik. A mind nagyobb számban történő bevonásuk a tőkepiacok világába és az ezáltal szerezhető szélesebb tudás, tapasztalat közvetetten-közvetlenül segít leépíteni a megalapozatlan előítéleteket a pénzvilággal szemben. Ez végső soron a teljes világgazdaságnak hasznos.

Minél több lány, asszony válik – így, vagy úgy – befektetővé, annál inkább növekszik a nőknek saját pénzügyi önállóságukba vetett bizalma, a bátorságuk, hogy függetlenül merjenek gondolkodni, dönteni. Más szóval erősödik az önbizalmuk. Ennek alacsony szinte ugyanis – már ősidők óta – gátolta a világ fejlődésének, jobbá-igazságosabbá válásának folyamatát.

Archívumunkból (2022)

Borítókép: Leonardo Munoz VIEWpress/Getty Images