Hol a változás?!

Szerdán ünnepeltük a nemzetközi nőnapot és nagyon boldogan olvastuk a különböző cikkeket arról, milyen szépen javul a nők világban elfoglalt helye… Azonban tényleg, a gyakorlatban is ilyen rózsás a helyzet?

Nagyon fontos, hogy az összképet nézzük. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem örülhetünk a rövid távú sikereknek, hanem inkább azt, hogy az ünneplés mellett ne feledkezzünk meg a hosszú távú célról – a minél teljesebb nemek közötti egyenjogúságról.

Itt van egy jó példa erre:

Az elmúlt 20 évben a Fortune 500-vállalatok vezetői között a nők száma több, mint hétszeresére nőtt.

Ez viszont úgy volt lehetséges, hogy 20 évvel ezelőtt, 2003-ban, az ötszáz amerikai nagycégből  összesen hétnek volt női vezetője, amely 1,4 százalékos arányt jelentett. Idén, 53 női CEO-val pedig sikerült áttérni a 10 százalékos “álomhatárt”!

Ismétlem, 10 százalékos…

Természetesen, ahogy korábban is említettem, meg kell ünnepelni a kisebb sikereket, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy még igen sok munka van hátra, hogy bármilyen valós egyenlőséget érjünk el.

Azonban ha egy kicsit hazai, az alapkezelők vizeire evezünk, még ez a rövid távú siker sem figyelhető meg.

A Morningstar felmérése alapján az elmúlt 20 évben a női befektetési alapkezelők aránya, a kilengésektől eltekintve, nem igazán változott. A pénzügyi pozíciók továbbra is férfi-domináltak, annak ellenére is, hogy hozzávetőleg azonos arányban jelentkeznek ezekre a pozíciókra férfiak és nők.

Sok sikert tudtunk felhalmozni az elmúlt években – és ennek örülnünk kell –, azonban továbbra is figyelenünk kell arra, hogy segítsük női munkatársaink helyzetét azzal, hogy egyenlő esélyeket és bánásmódot kínálunk számunkra.

A szerző férfi, a HOLD “Marketinges Lányok” kollégája.

Ne maradjon le a hét legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre a legfontosabb tőkepiaci hírekért és további érdekességekért!

Feliratkozás