Normalizálódó földgázpiac

A nyár legégetőbb közéleti és gazdasági témája volt, hogy megfagyunk-e télen, leáll-e az ipar az orosz gázszállítás anomáliáinak következtében. Ma már okosabban vagyunk… Valószínűsíthető, hogy hazánkban és Európában is van / lesz megfelelő mennyiségű gáz.

Ábránk azt szemlélteti, hogy ahogyan töltődnek az európai gáztározók, úgy válik olcsóbbá az azonnali szállítású gáz ára az egyhónapos határidős gáz árával szemben.

Ezt a jelenséget kontangónak hívjuk.

Forrás: BCA Research

Az alábbi ábrán pedig az egyéves határidős (TTF) gázár látható. Az árzuhanás az egyéves időtávon is megfigyelhető.

Forrás: Stooq.com

A gáz árának esése mögött több tényező is meghúzódik. Egyrészt az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy már idén télen pótolja a kieső orosz gázmennyiséget,  másrészt a gazdasági szereplők, a kormányok, és a háztatrások is próbálnak minnél jobban alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Harmadrészt az időjárás is kedvezően alakul ezidáig.

A fő kérdés számomra már nem az idei, hanem a 2023-as téli gázhelyzet, ugyanis – minden valószínűség szerint – jövőre már orosz import nélkül kell újratöltenünk a tározóinkat.

„Amerika termeljen és exportáljon több olajat!”

Zentuccio: Joe Biden elnök saját magát okolhatja, hogy az amerikaiak elégedetlenek a magas benzinárakkal. Lényegében ez a leginkább bizarrnak tetsző mondandója a Mohammed Alyahya-val készült interjúmnak. Az Egyesült Államokban ténykedő, nagy tekintélyű energetikai-makrogazdasági elemző, geopolitikai tudós, vezető amerikai és arab újságok kommentátora azt követően adott interjút, hogy előzőleg – ugyancsak online közvetített – konferenciát tartott a washingtoni Kennedy School of Law Közel-keleti Kutatóintézetében.