Növekedés nincs, olaj van

A Bank of Japan is mennyiségi lazítást határozott el, aminek azonban nagysága csak csepp a tengerben (10 000 milliárd jen, azaz kb 125 milliárd dollár többletlikviditást pumpálnak a rendszerbe):
https://www.marketwatch.com/story/bank-of-japan-adds-to-stimulus-after-fed-2012-09-19?dist=lbeforebell

Nem is annyira a nagysága miatt érdekes a program, hanem egyrészt azért mert meglepő volt, még inkább viszont azért, amiről tanúskodik:
In a statement announcing its decisions,Nem véletlenül enyhíti szinte minden gazdaságban a jegybank a monetáris feltételeket: a világgazdaság fokozatosan csúszik bele egy újabb recesszióba. nem olyan hirtelenbe és mélybe, mint 2008-9-ben, hanem inkább egy lassú süllyedésbe, mocsárba merülésre hasonlít ez. Véleményem szerint ez lehet a következő hónapok legfontosabb kérdésköre: mennyire lassul le a világ, és mit tesznek, mit tehetnek a döntéshozók ez ellen?

Eközben az árupiacokon az elmúlt hetekben komoly áremelkedés volt a dollárgyengülés/QE hatására, ám ahogy már korábban is írtam, az 1998-2008 közötti  strukturális felfutásnak valószínûleg vége. Miközben a kereslet növekedésének üteme lassul, számos többletkapacitás képződik/képződött az elmúlt években sok termékben, pl. olajban:
https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/remhir_csak_az_olajarrobbanas_joslata_tartos_arzuhanas_johet.172911.html

A cikkel teljesen egyetértek, az árupiacokon valószínûleg 2008-ban véget ért az emelkedő trend, és oldalazás vette kezdetét, ezen belül most inkább lefelé hajlanak a kilátások a növekedési problémák miatt.

Forrás: zsiday.hu