Novo Nordisk: nagy dolgok jöhetnek egy kicsi országból is

Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dolláros (!) piaci értékével, ami megegyezik a dán éves GDP-vel, és kétszer akkora, mint például a magyar GDP tokkal-vonóval, szőröstül-bőröstül.

És ez csak egy cég, még ha a huszadik legértékesebb vállalat is az egész világon. Értékesebb, mint a Mastercard vagy a Coca-Cola vagy a Mcdonald’s vagy a Pfizer-féle behemótok.

Fotó: Shutterstock

Egy ilyen kicsi országnak, mint Dániának (a maga 5,5 millió lakosával) a cége is tud nagyot gurítani a globális piacon, ha vannak globálisan értékesíthető, innovatív termékei. Skandináviából nem csupán a közismert IKEA vagy Lego tudott világméretű márkává nőni.

A székháza is szerény… meghúzódik Koppenhága külvárosában. Pedig a Novo már 1923-as alapításakor is igen figyelemreméltó termékkel rukkolt elő; az inzulingyártás pionírja volt.  Amiben ma is élen jár, persze a termék- és kutatási portfóliójában számos más készítmény is szerepel, mint a diabéteszterápiában használatos készítmények és a legmodernebb géntechnológiás terápiák is ott vannak, illetve ritka anyagcsere-betegségek ellenszereit is kutatják.

Az egyik, az utóbbi területhez köthető terméke lett felkapott, amelyről elterjedt, hogy egyúttal a fogyást is elősegítheti, a vércukorszint módosításával, bár nem erre fejlesztették ki. Nyilván, sláger tud lenni az olyan ígéret, hogy nem kell kevesebbet enni és többet mozogni, de lefogysz.

Abban is különleges a vállalat, hogy a részvényei jelentős részét egy nonprofit alapítvány, a Novo Nordisk Foundation birtokolja, amelynek a beszedett jelentős profitból – márpedig abból van bőven, évi 10 milliárd dollár fölött van a nyereség – jótékony céljai vannak, kutatásokat finanszíroz, és jöhet akármilyen vonzó ajánlat, nem óhajtja eladni a részesedését.

Akárhogy is, nagy dolgok tudnak jönni egészen kis országokból is, ha a vállalkozói kultúra és az innovatív környezet adott hozzá. Ahol van kapitalizmus és van sziklaszilárd jogállam, amelyek az igazi gazdagság alapjai. Dánia, Skandinávia pedig ilyen helyek. Az EU ilyen hely is.

(Kiegészítés, hogy értsük a matekot, meg a Novo Nordisk 376 milliárd dolláros piaci értékét; Magyarországon 10 milliárd dolláros piaci értékű cég sincs egy se. A “legnagyobb” cégek jó, ha elérik a Novo értékének 2 százalékát…)

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Közép- és Kelet-Európa unikornisai

Vakmajom: Észtország továbbra is üdvöske, kicsi méretéhez képest meg aztán pláne, egy főre vetítve alighanem világrekorder az unikornis-vállalkozások számában.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.