LVMH vs. Novo Nordisk – Ki lesz Európa részvénybajnoka?

A dán Novo Nordisk gyógyszergyártó szeptember 1-én megelőzte az LVMH-t Európa legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalataként. A francia LVMH, amelyet korábbi cikkünkben is vizsgáltunk, 2021 márciusában vette át a vezetést a Nestlétől és tartotta meg egészen mostanáig.  A gyógyszergyártó jelenlegi piaci kapitalizációja már a 440 milliárd dollárt is eléri, amely közel 45 milliárd dollárral haladja meg az éves dán GDP-t – ezzel a volumennel a vállalat a 16. legértékesebb globálisan.

Sokan valószínűleg még nem is hallottak a Novo Nordiskről (pedig mi már korábban is írtunk a vállalat sikeréről). A dán egészségügyi óriás a cukorbetegség és az elhízás ellen küzdelem élharcosa; inzulin és egyéb vércukorszint-szabályozó gyógyszerek, valamint inzulinpumpák és egyéb eszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Jelenlegi hatalmas piaci erősödését pedig annak köszönheti, hogy a 2. típusú cukorbetegséget kezelésére használt injekciós gyógyszereik a kategória korábbi gyógyszereihez képest „erősebb” fogyási eredményeket mutatnak, illetve – augusztus elején nyilvánosságra hozott eredményeik szerint – a túlsúlyos vagy elhízott, szívproblémákkal küzdő alanyok szívroham- és strokekockázata 20 százalékkal lecsökkent.