A legkedveltebb részvények

Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik részesedésüket a vállalatban.

Az ábra azt mutatja, hogy mely papírokban van a legnagyobb részesedése a hedge fundoknak. A toplista nagy átfedésben van a világ legértékesebb tőzsdei vállalataival, de azért vannak figyelemreméltó eltérések.

Elsősorban az, hogy nem a legfrissebb sztárpapír, az NVIDIA vezeti a rangsort, hanem a Microsoft, amelyet világszerte 874 hedge fund tart a portfóliójában. A világ első számú chipgyártója is számos befektetési szolgáltatónál jelenik meg, mint a legtrendibb eszköz,

de az elmúlt évtized sztárjai, az Amazon, a Google (a listán: Alphabet) és a Metára keresztelt Facebook is bőven előzi még.

Kezd kifulladni a hype?

Sőt, az Nvidia igazából vesztesnek is tekinthető: csupán 207 fedezeti alap növelte Nvidia-részesedését az első negyedévben, szemben az előző negyedévi 269-cel. Eközben 336 hedge fund inkább csökkentette a portfóliójában az NVIDIA-papírok arányát. Szóval vélhetően a hedge fundok már eleget kerestek az AI-forradalom első számú cégén.

Ugyanakkor több piaci kommentár is megjegyzi, hogy az eladási hullám mögött a tőkenyereségre vonatkozó adó várható emelése is állhat.

Kedvezőtlen piaci hírek is napvilágot láttak: az Advanced Micro Devices és az Intel is piacra dobott GPU-kat, és olyan techóriások a Meta Platforms vagy a Microsoft is saját chipeket fejlesztenek házon belül, hogy csökkentsék az NVIDIA-tól való függőségüket. Az egyik befektető, Stanley Druckenmiller azzal indokolta döntését, hogy megkezdi az Nvidia-pakettjének értékesítését, mivel azokat, amiket kedvelt a vállalatban, mostanra a szélesebb piac is felismerte.

A chipgyártás királyán túl is az amerikai techpapírok háza táján volt a legnagyobb mozgás is. A hedge fundok az első negyedévben több mint 26 millió Apple-részvényt vásároltak, ez volt a legkelendőbb papír. Ugyanakkor 68 millió Alphabet A-osztályú és több mint 276 millió Alphabet C-osztályú részvénytől váltak meg, így a papírok száma alapján ez volt az a cég, amitől a legnagyobb arányban váltak meg az fedezeti alapok.

A Marketbeat.com összegyűjtötte azokat a cégeket, amelyekből a legtöbb intézményi tőke kiáramlott, ezen a listán már nem csak a fedezeti alapok tevékenysége alapján kerülnek fel a cégek, hanem minden intézményi számít. A rangsort az Apple vezeti, 25 milliárd dollárnyit adtak el a nagybefektetők, a második helyen a Microsoft áll 17,5 milliárddal, a harmadik helyen pedig a Booking áll 17 milliárddal.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a Hold Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.