Felülírta az infláció a nyári terveit? – Olvasóinkat kérdeztük

Nemrég megjelent cikkemben a 2023-as turizmusszezon érdekességeit és a folyamatban lévő trendeket vizsgáltam. Ez az áttekintés kíváncsivá tett, hogy vajon olvasóink körében változtak-e az utazással kapcsolatos tervek az árak emelkedéséből fakadóan.

Az alábbi kérdést tettük fel:

Ön elutazik a 2023-as nyári szezonban?

  • Igen, eredeti terveim szerint
  • Igen, de az árak emelkedése miatt változtattam a terveimen
  • Nem, és nem is terveztem
  • Nem, pedig szerettem volna

A minikérdőívet a HOLDBLOG-on, valamint a LinkedIn-oldalunkon is elérhetővé tettük, így összesen közel 600-an válaszoltak rá.

Természetesen ez nem egy reprezentatív felmérés, így messzemenő következtetéseket én sem szeretnék levonni belőle, inkább csak érdekességnek szánom az eredményeket:

Látható, hogy a kitöltők 80 százaléka készül utazni a 2023-as nyári szezonban, a összes válaszadó majdnem 60 százaléka az eredeti terveknek megfelelően. Az emelkedő árak és az emiatt tapasztalható nehezebb szervezés miatt (valamint egyéb, meg nem nevezett tényezőkből fakadóan) a válaszadók 28 százaléka vagy egyáltalán nem utazik, vagy pedig változtatott a vakációs tervein.

Érdemes szembeállítani ezekkel az eredményekkel néhány nemzetközi felmérést. A WTTC (World Travel & Tourism Council) és a Deloitte közösen készített nemzetközi kutatásából is hasonló helyzet rajzolódik ki: a turizmuskereslet 2023-ban is erős az emelkedő árak ellenére, a megkérdezettek 31 százaléka tervez idén többet költeni utazásra, mint tavaly. Az Expedia 11 országban végzett felmérését 11 ezren töltötték ki, esetükben 43 százalék tervez többet költeni, illetve 31 százalék ugyanannyit, mint 2022-ben.

Tehát összességében az utazási kedv továbbra is erős, és várhatóan a 2023-as évben globális átlagban már jelentősen megközelítjük a 2019-es forgalmakat.