Mit üzen nekünk a réz ára?

Számos nyersanyag ára, főleg a fémeké, amelyek közül a réz az igazán jelentős indikátor a gazdasági aktivitásra, pár havi mélypontra esett hétfőn: Vakmajom szerint ez a globális gazdasági növekedési ütem lassulását vetíti előre.

Főleg Kína lassulását, ahol a Párt makacsul követett “zéró Covid” politikája, amely eredménytelenül próbálja ketrecbe zárni a kimondottan fertőző omikron variánst, földbe döngöli a gazdaságot. Emiatt csökken(het) a kínai kereslet a nyersanyagok iránt. Ez tompíthatja az orosz-ukrán háború generálta inflációs nyomást is.

A réz árfolyamváltozása (2021. március 1. – 2022. április 26.) Forrás: Financial Vizualizations

Lehet, hogy itt, 2022 elején láttuk a nyersanyagáremelkedés generálta inflációs csúcsot?

Majd az idő eldönti, de lehetséges, hogy igen. Főleg a már beárazott további amerikai kamatemelésekkel karöltve, amik a pénzcsapok elzárását jelentik és globálisan is hatást gyakorolnak, mert a világban továbbra is a dollár “A pénz”, a geopolitikai feszültségek csak erősítették a státuszát. (Nemrég foglalkoztunk vele, hogy a Kelet miért nem tudta eddig (?) kikezdeni a zöldhasú egyeduralmát.)

Mert ha valami kiderült 2022-ben, akkor az az, hogy Amerika, a világ legerősebb demokráciája, az egyetlen igazi szuperhatalom. Ha a Fed kamatot emel, azt mindenhol érezni lehet.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Észrevesszük a tőzsdei figyelmeztető jeleket?

Nem érdemes magas kockázatot vállalni akkor, amikor a reálgazdaságban is olyan erős bizonytalanságokat látunk, amik nincsenek beárazva a részvényárfolyamokban. Néhány, a tőzsdei esést korábban megbízhatóan előre jelző indikátorra érdemes lehet figyelmet fordítani.