Nyersanyaghiány? Felesleges kongatni a vészharangot!

Kemi, Lappföld, Finnország: bezárt egy papírgyár a Balti-tenger partján, mert a papírra az elmúlt években csökkent a kereslet, amire hatással volt a távmunkával-távoktatással járó pandémia. Mint Vakmajom írta, egy évre rá egy Infinited Fiber nevű finn cég bejelentette, hogy 400 millió eurós beruházásból textilújrahasznosító üzemet nyit a helyén, amely majd olyan nagy divatcégeknek gyárt nyersanyagot, mint az Inditex vagy a H&M.

A vállalatok a gyár kapacitásainak jelentős részét öt évre előre lekötötték, évi 100 millió póló gyártására elég alapanyagot fog termelni molekuláris szintre lebontott textilszemétből, ami eddig a kukában végezte.

Lehet vészharangot kongatni, hogy el fognak fogyni a nyersanyagok (valamitől mindig vége lesz a világnak 10 évente, aztán nem), de ha van benne üzlet és profitot lehet csinálni vele, akkor jönni fognak cégek, akik befektetnek az újrahasznosításba. Pláne ha a nagy divatcégek imázsjavításához sokat tehet hozzá, ha rápöttyenthetik a pólókra, hogy újrahasznosított textilből készült, és azt esetleg többért is lehet eladni, mert a nyugati fogyasztó zsebe elég mély az efféle felárra.

A gyár madártávlatból Fotó: Vakmajom Facebook-oldala, Infinited Fiber (Stora Enso)

Új pólókat igenis venni kell, mert a régiek elkopnak, és amúgy is kell néha egy kis shoppingolás és annak az öröme. Jó dolog „impulzusvásárolni” és pörgeti is a GDP-t, munkahelyeket tart fenn.

A nyersanyagok drágulásának járulékos haszna, hogy takarékosságra ösztönöz és felértékeli a szemetet, a hulladékot, mint erőforrást, és a nagyobb megtérülés esélye tőkét vonz az újrahasznosításba. Ez a drágulás jó oldala.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Hullócsillagok

Óriási választék, divatos ruhák, elérhető ár, gyors kiszállítás. Ha ruhavásárlásról van szó, ezek a legfontosabb tényezők, amiket figyelembe vesz a fogyasztó. A négy szempont metszetében találjuk a kizárólag online működő ruhakereskedőket. Ezek a cégek a koronavírus-járvány alatt hatalmas felfutást éltek meg, most viszont elszenvedői a jelenlegi magas inflációs környezetnek és a fizikai világba visszatérő életnek.