Nyugalomra intenek az elemzők

Kelet-európai befektetéseket tanácsolnak

Megdöbbentő tőkepiaci hatása volt a keddi, Amerika ellen elkövetett merényletsorozatnak; a befektetők megpróbáltak megszabadulni befektetéseiktől, amelynek hatására a tőzsdék árfolyama a korábbi hónapok gyengülését követve még mélyebbre süllyedt. A gazdasági recesszió sokkolóan érkezett – mondta Eddy Kis New York-i szakértő.

Vezető elemzők döbbenetesnek, a recessziós hangulat csúcsának nevezték a keddi tőzsdei eseményeket. A Wall Street a második világháború óta nem volt zárva külső okok miatt – hangoztatta a Wells Fargo vezető elemzője. A Magyar Nemzet által megkérdezett amerikai és európai szakértők egybehangzóan állítják, hogy World Trade Center ellen elkövetett merénylet mind az USA, mind a világ összes országa gazdaságának növekedését visszaveti, azonban hangsúlyozták, hogy az események a tőzsdék működését tartósan nem veszélyeztetik. A megkérdezettek a jelen állapotokban a kelet-európai és oroszországi befektetéseket ajánlják üzletfeleiknek mint stabil és az eseményektől távol álló invesztíciós lehetőséget. A Goldman Sachs befektetési társaság szerint a jövőbeni monetáris politika mellett az amerikai ellenreakció is hatással lehet a piacokra. Az USA jegybankja, a Federal Reserve (Fed) hangoztatta: készek kezelni a likviditási problémát, a hitelek folyósítása a szokásos ütemben folyhat, viszont a világ bankjaihoz intézett kérésében a Fed a dollárkereskedelem minimumra szorítását kérte.

A pánik nyomán kialakuló alacsony árfolyamok a hosszabb távon gondolkodó befektetők számára jó vételi lehetőséget teremtenek – mondta Szabó László, a Concorde Alapkezelő vezetője. A mindenkor érvényes részvénypiaci kockázatokról azonban most sem szabad elfeledkezni. A magyar családokban egyelőre nem alakult ki az az egészséges kockázatkezelési gyakorlat, amely szerint a megtakarításaiknak 10-15 százalékát célszerű részvényekbe fektetni. Csont Dávid, aki a CAIB Befektetési Alapkezelő külföldi piacokon befektető alapjait menedzseli és korábban New York-i befektetési társaságoknál is dolgozott, szintén nem tartja aggasztónak az első negatív reakciók után a tőkepiacokat. A terrorcselekmények következtében kifizetendő kártérítések a nagy biztosítótársaságok számára több tízmilliárd dolláros kiadással fognak járni, de a szakember emlékeztetett arra, hogy az 1992-es, Miamiban végigsöprő hurrikán károsultjainak kifizetett húszmilliárd dollár a gazdaságba visszakerülve fellendüléshez vezetett.

 Forrás: Magyar Nemzet – 2001. szeptember 13.