Olcsó energia mítosza…

Az elmúlt héten kormányfőnk bejelentette, hogy amennyiben pártja marad hatalmon a következő ciklusban is, 4-5 év múlva Magyarországon lehet a legolcsóbb az áram ára az Európai Unió határain belül, ami a paksi atomerőmű bővítésével lesz megvalósítható.

Szinte egy időben miniszterelnökünk indiai látogatása során tett bejelentésével, csak pár ezer kilométerrel nyugatra csapott egymás tenyerébe David Cameron brit miniszterelnök és Henri Proglio a francia központú globális energiatermelő EDF vezérigazgatója, akik megállapodást kötöttek egy új atomerőmű szigetországi megépítéséről.

A két esemény első látszatra egybevág, a brit lépés pedig még bátoríthatja is kormányfőnket. Az ördög azonban, mint tudjuk, a részletekben rejlik. Ezúttal pedig nem is kisördögről van szó…

A francia EDF 5 600 milliárd forinttal egyenértékű beruházása – ami közel 19 százaléka a magyar GDP-nek – úgy valósul majd meg, hogy a brit kormány a jelenlegi piaci árnak több, mint dupláját (átszámolva 32,5 Ft/kWh) fizeti majd ki a termelt villamos energia átvételéért, garantálva ezzel az atomerőmű építésének megtérülését. Ez a garantált ár 2,5-szerese a jelenlegi magyar határidős áramárnak (12,9 Ft/kWh), illetve 70 százalékkal magasabb, mint a legutóbbi áramszámlámon szereplő nettó ár (18,9 Ft/kWh).

Akkor most olcsó vagy drága az atomenergia?

Mindezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy drága. A közgazdaságtan alaptézise, hogy nincs ingyen ebéd. Illetve mi ehetünk ingyen, ha azt más finanszírozza. A hazai háztartások kaphatnak olcsón áramot (piaci ár alatt), azonban azért valakinek fizetnie kell. Ha nem a felhasználóknak, akkor az államnak, vagy a beruházónak, aki megépíti az atomerőművet. Garantált megtérülés nélkül egy szabadpiaci szereplő sem fogja vállalni, a mai piaci árak mellett életképtelen projektet. Ha pedig a magyar állam finanszírozza a beruházást, akkor az az adófizetőknek fog súlyos forintjaiba kerülni és végeredményképpen nem rezsicsökkentést, hanem rezsinövelést fog eredményezni.  Arról nem is beszélve, hogy egy ekkora beruházás tőkeigénye más, már-már égető fejlesztések elől szívná el a forrást.

Egy dologban azért igaza van a kormányfőnknek. Ha csupán az áramtermeléshez szükséges energiaforrás árát nézzük, akkor az atomenergia az egyik legalacsonyabb árú, hiszen az urán az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb energiaforrás. Kár, hogy egy ilyen drága és bonyolult szerkezetre van szükség, ami kinyeri az energiát belőle.

A brit fejlesztésről bővebben itt olvashatnak.