Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Diszkont kincstárjegy

“Az alapkamat 9,75 százalékos, de a diszkont kincstárjegyek hozamai – lejárattól függően – 6-9 százalék között szórodnak csak. Mi az oka, hogy ennyire az alapkamat mögött kullognak? Várható-e, hogy jobban összeérnek majd?”

Az ukrán-orosz háború miatt elszabaduló nyersanyagárak világszerte az infláció jelentős gyorsulását eredményezték. Természetesen ez a folyamat a hazai gazdaságot sem kerülte el, amelynek hatására a Magyar Nemzeti Bank is többszöri kamatemelést hajtott végre. Ráadásul a forint gyengülése még a régiós társakhoz kepést is jelentősebb szigorításra kényszerítette a hazai jegybankot az elmúlt időszakban. Az alapkamat gyors növekedését minden hazai rövid hozam lekövette – eltérő mértékben.

A közelmúltban megszokotthoz képest a háromhavi kincstárjegy hozama elmarad az alapkamattól. Ez alapvetően azzal a technikai okkal magyarázható, hogy a jelenlegi bőséges likviditás mellett kevesebb kibocsátás van a kincstárjegyekből, így alacsonyabb hozam mellett is lejegyzik őket a befektetők.

Véleményünk szerint ez a különbözet a jövőben szűkülhet, mivel semmilyen fundamentális tényező nem támogatja a jelenlegi szint fennmaradását.

Elveheti tőlem az állam a bankbetétem kamatát?

Sajnos az a rossz hírem, hogy igen, megteheti. Sőt, valami ehhez hasonló történik mostanában… Nézzük, mire is gondolok pontosan!

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.