Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Forint, euró vagy dollár?

Az alapelvünk, hogy alapvetően abban a devizanemben érdemes tartani a megtakarításaink jelentősebb részét, amelyik devizanemben a későbbiekben a kiadásaink felmerülnek (a megtakarítás célja függvényében). Így ez ma az ügyfeleink többsége esetében feltételezhetően nagyrészt forint, kisebb arányban euró. Ettől persze érdemes lehet idővel kisebb mértékben eltérni, diverzifikációs vagy spekulatív céllal.

Forint

A forintot a jelenlegi szinteken (345-350 EURHUF környékén) nem tartjuk drága devizának. Vásárlóerőparitáson, akár a fogyasztói, akár a termelői árindexek, akár pedig a munkaerőköltségek alapján nézzük, ezeken a szinteken a magyar gazdaság versenyképességének nem akadálya a forint árfolyama. Miután azonban feltételezhetően Magyarországon az (bér)infláció meg fogja haladni a nyugat-európai szintet, ezért a forint árfolyamának nominális leértékelődése az euróval szemben a jövőben is folytatódhat. Magyarország külső pozíciója (adósság, folyó fizetési mérleg) stabil, jelenleg nincs egyensúlytalansági probléma, de várhatóan ez a jövőben romlani fog (EU-s transzferek csökkenése). Az MNB megítélésünk szerint „elégedett” a 350 körüli EURHUF árfolyammal és nem bánja a forint lassú csúszó leértékelődését. (A csúszó leértékelődésért a hazai lakossági megtakarítókat a lakossági állampapírok által ígért magasabb kamatszint nagyrészt kárpótolja.) A gyors mozgások, magas volatilitás mérséklésére törekszik, így ennél jóval gyengébb árfolyam mellett az erősítés érdekében lépne, viszont nem szeretné a forintot a jelenleginél jóval erősebb szinten sem látni (figyelembe véve a többi régiós deviza leértékelődését is.)

Megítélésünk szerint 335-340 alatti EURHUF árfolyam esetén (ami például a jó globális befektető hangulat, valamint a dollár gyengülésének folytatódásával nem kizárt) az MNB ismét az árfolyam gyengítését célzó intézkedéseket (forint likviditás bővítése, bankközi kamatok csökkentése) tenne. A forintnak jelenleg a nagyobb fejlett piaci devizákkal szemben minimális a kamatelőnye. Mindezek figyelembevételével úgy véljük, célszerű a forintos megtakarítások mellett mérsékelt euró kitettséget is tartani a portfólióban.

Euró

A fejlett piaci nagyobb devizák közül az euró viszonylag olcsónak számít, ráadásul kamathátránya lecsökkent (ti. már szinte mindenhol nulla vagy negatív a kamatszint). Így az euró erősödését alapvetően két tényező gátolta idén májusig. Egyrészt a dollár, mint világpénz erősödése a tőkepiaci pánik és a globális gazdasági recesszió alatt (ugyanis a dollár a fő finanszírozó deviza – lásd lent), másrészt az EU és az Eurózóna lassú, körülményes és bürokratikus döntéshozatalából, valamint a német ellenállásból adódó koordinált gazdaságpolitikai lépések késlekedése. Amint arra a májusi fejlemények (közös német-francia javaslat egy 750 milliárd eurós uniós segélycsomagról, amely finanszírozása közös EU-s, nem pedig tagállami szinten történne) is rámutatnak, az EU idővel mindig megteszi a lépéseket a mélyebb integráció irányába, ha vészhelyzet van. (Éppen emiatt nem számítunk az euróövezet szétesésére és hosszú távon az euró megmaradásával számolunk.) A közös EU-s alap felállítása az erősödés irányába mozdította el az euró árfolyamát. Az euróval kapcsolatban kialakult erős pesszimizmus és befektetői pozícionáltság alapján nem lennénk meglepve, ha ez a folyamat még egy ideig tartana. Az euró erősödésének a vírussal kapcsolatos félelmek felerősödése, valamint ezzel párhuzamosan a dollár erősödése állíthat akadályt.

Dollár

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed dollár likviditás (bőség) bővítését célzó intézkedései elégségesnek bizonyultak. A dollár erősödéséhez azonban még szükség volt arra, hogy a globális gazdasági ciklus újra növekedésnek induljon (vagy legalábbis a befektetői percepció ebbe ez irányba változzon), a dollár ugyanis egy anticiklikus deviza.

(Tudniillik az USD a fő finanszírozó deviza, a világ jelentős része dollárban van eladósodva és stresszhelyzet idején kénytelen törlesztenie az adósságát, ami tovább erősíti a dollárt. A nyomás akkor enyhül, ha az amerikai gazdaság növeli az importját és a dollárban eladósodott gazdaságokban is újraindul a növekedés.) Úgy tűnik, májustól ez a helyzet. Ennek következtében az egyébként elég drága dollár gyengülésnek indult. Látunk rá esélyt, hogy így idén tavasszal véget ért az USD 9 éve tartó erősödése és megfordul a trend. A dollár gyengülését egy esetleges újbóli globális gazdasági lassulás (akár a vírus második hulláma, akár más következtében) akaszthatja meg, de megítélésünk szerint csak ideiglenesen.

Egyéb devizák

Válságok idején jellemzően a dollár, a svájci frank és a japán jen szokott erősödni. Most is lényegében ezek bizonyultak az erős, „menekülő” devizáknak. Miután azonban jelenleg gyakorlatilag a világ összes devizájában negatív a reálkamat és a jegybankok, gazdaságpolitikusok válvetve próbálják a gazdaságokat stimulálni és eközben sokszor leértékelni a devizájukat, nehéz megmondani, hogy ebben a „parlimpiában” melyik lesz a vesztes vagy a győztes. Amelyik pozitív reálkamatot ígér, az átmenetileg az erősebbek táborába kerülhet. A negatív reálkamat-környezet tartós fennmaradására számítunk, ezért ebben a helyzetben az aranyat gondoljuk a legvonzóbb, diverzifikációs előnyöket is nyújtó „devizának”.