Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Kriptovaluták

Mit jelent az, hogy feltenni a blokkláncra?

A blokklánc egy olyan manipulálhatatlan adatbázis, ami folyamatosan bővül, és amit általában érték-tranzakciók nyilvántartására használnak. Olyasmi, mint egy főkönyv, aminek lapjai a blokkok, a blokkok láncolata pedig kiadja a teljes főkönyvet. Egy blokkláncot azonban tipikusan nem egy központi helyen vezetik, hanem sok független, egyenrangú számítógép vezeti egymással konszenzusban.

Mivel nincs főnök, kitüntetett szereplő, ezért elosztott főkönyvi technológiának (distributed ledger technology) is szokták hívni, amely egy decentralizált hálózaton működik. Ha egy értékkel rendelkező eszközt (legyen az pénz, részvény, kötvény, biztosítás, ingatlan, buszjegy, színházjegy, festmény, gyémánt vagy bármi más) “felteszünk a blokkláncra”, az azt jelenti, hogy az adott eszköz tranzakcióinak-tulajdonviszonyainak nyilvántartását a blokkláncra bízzuk.

A bitcoin megvédhet az inflációtól?

Az aranyat szokták inflációs menekülőeszköznek tekinteni, hiszen limitált és szűkös a kínálata, a kormányzatok és jegybankok nem tudnak annyit nyomtatni belőle, amennyit csak akarnak. Az, hogy éppen az aranyat tekintik ilyen eszköznek, az valamifajta globális konszenzuson múlik, ami sok ezer év alatt, organikus módon alakult ki az emberiség körében. A bitcoin akkor védhet meg az inflációtól, ha születik egy új konszenzus arról, hogy a bitcoint tekintjük a digitális aranynak.

A jellemzői alapján ez lehetséges, limitált a kínálata, szuverén módon működik, miközben az egyre virtualizálódó világunkban logikusnak tűnik egy virtuális menekülőeszköz megjelenése az aranyrudak mellett/helyett. Ettől függetlenül nem biztos, hogy ez a konszenzus széles körben megszületik. Vannak ismert befektetők, akik szerint inkább igen, mint például Paul Tudor Jones. Vannak olyanok, akik korábban szkeptikusok voltak, de mostanra finomodott a véleményük, mint például Ray Dalio. És vannak olyanok, akik erősen szkeptikusak, mint például Warren Buffett.

Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Value részvények

Magasabb inflációs környezetben hosszú távon a vállalati profitok tudnak alkalmazkodni, reálértelemben szinten maradni, vagy akár növekedni is.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.