Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Műtárgy, termőföld és hosszú táv

Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a műtárgyak vagy a termőföld?

A termőföldet én nem tekintem annyira alternatívnak, ez talán a legősibb befektetési forma, az ingatlanpiac egyik szelete. Azt gondolom, hogy a következő évtizedekben jelentősen megváltozik a szerepe, egyre inkább a környezetvédelem, és az állami szabályozás/politika homlokterébe kerül majd.

A műtárgyak piacát valószínűleg leginkább a rendelkezésre álló készpénz mennyisége és a társadalmi egyenlőtlenségek határozzák meg. Ha baloldali, egyenlősítő politika jön, az csökkenti a műtárgyak iránti keresletet, a pénznyomtatás pedig növeli. Mivel azt gondolom, hogy egyszerre lesz baloldali fordulat és pénznyomtatás is, így nem igazán tudom eldönteni, hogy e kettő párharcából (egyik le, másik felfelé húzná az árakat) melyik kerül ki nyertesen.

50 éves távlatban mibe fektetnétek?

50 éves távon a nominális eszközöket szinte mindig, mindenhol sikerült elinflálni, így csakis reáleszközökbe: ingatlan és részvény.

Zsiday Viktor: Van fantázia a hazai piacban

Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, több blogbejegyzése kapcsán, gyakran szerepelt a médiában. Ezúttal – olvasóink kérésére – többek között a tusványosi beszéd gazdaságpolitikai vonatkozásairól, az általa kezelt Citadella Származtatott Befektetési Alapról és nem utolsó sorban arról faggattuk, mibe érdemes most fektetni, illetve személy szerint ő miben tartja a megtakarítását.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.