Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Value részvények

„Value részvények osztalékara milyen hatással lehet a magasabb infláció? Fognak inflációt elérő, esetleg meghaladó mértékben osztalékot emelni a vállalatok? Változni fog az árazás a múltban megszokott 2-4 százalékos osztalékhozamot biztosító szintekről?”

Magasabb inflációs környezetben hosszú távon a vállalati profitok tudnak alkalmazkodni, reálértelemben szinten maradni, vagy akár növekedni is. Ezt mutatja az alábbi ábrán a jobbról utolsó előtti oszlop, az amerikai részvénypiac esetében a magas inflációjú hetvenes évekből. A reálértelemben fennmaradó, idővel emelkedő profitok teret adnak arra, hogy a vállalatok idővel az osztalékukat is emeljék az infláció mértékével, vagy akár nagyobb mértékben is.

Amerikai eszközosztályok teljesítménye a 70-es években, Forrás: BofA, Fama/French, Robert Shiller, HOLD Alapkezelő

Rövidebb távon azonban veszélyt jelent a porfitokra, hogy a jegybank elsősorban a gazdaság lefékezésével tudja hűteni az inflációt, ami könnyen recesszióhoz és profiteséshez vezethet.

Az árazással kapcsolatban az a véleményünk, hogy általánosan mérséklődni fog a magasabb hozamkörnyezetben (ezt mutatja az ábra utolsó oszlopa a hetvenes években), így osztalékhozam tekintetében is magasabbat fog elvárni a piac, mint az előző évtizedben. Ugyanakkor a value részvények nyomott árazása teret enged arra, hogy ennek a magasabb osztalékelvárásnak is meg tudjon felelni.

Vészjóslóan hajaznak a részvénypiaci trendek a 70-es évekre

Ekkoriban a részvénypiac nem igazán tudta betölteni azt a szerepet, hogy reálhozamot hozzon a befektetőknek, mert nagyon leszorította az árazási szorzót az egyre magasabb kamatszint, és a részvények az infláció alatt teljesítettek

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.