Omikron-recesszió elnapolva ?

Három hete arról írtam, hogy az új, omikron vírusvariáns miatt rosszabb esetben komoly recesszió is lehet a világgazdaságban, de mostanra úgy tűnik, hogy ennek jelentősen csökkent az esélye.

Egyrészt a vírus még annál is gyorsabban terjed, mint amire számítottam, és így valószínű, hogy igen nagy sebességgel, január-februárban végigsöpör a világ lakosságának jelentős részén, és elég nehéz lesz elkerülni a megbetegedést. Mivel ennyire gyors a terjedés, így az átfertőződés is villámsebes lehet, olyannyira, hogy ilyen rövid idő alatt nehezen tud jelentős gazdasági visszaesés kialakulni tőle. Ugyanakkor a megbetegedések tekintetében sokkal enyhébbnek tűnik a Deltánál, habár még mindig nagyon kevés a valós adat.

Dél-Afrikában, ahonnan az új variáns származik, legalább 70-szeresére nőtt az esetszám (10 napja tetőzött!!!), miközben a kórházban ápoltak száma kb. 15-szörösére, a halottak száma pedig “csak” kb. 3-szorosára nőtt. Igaz, hogy van egy késleltetés a megbetegedések, illetve a kórházba kerülés és a halálozások között, de mivel 10 napja nem nőnek tovább a mért esetszámok, így már valamennyire indikatívak az adatok, amelyeket egyébként helyi orvosok is megerősítenek.

Ez alapján most az látszik valószínűnek, hogy a fejlett világ lakosságának jelentős része (negyede-harmada-fele?) elkapja az omikron variánst január-február folyamán, de ez nem vezet az ellátórendszer összeomlásához, valamint időleges, pár napos-hetes kisebb lezárásokkal kezelhető lehet a probléma. Fontos kiemelni, hogy még mindig nincs valójában elegendő, pontos adatunk hogy a fentieket nagy biztonsággal kijelenthessük, de egyre inkább ez tűnik valószínűnek. 

Ennek tőkepiaci következménye, hogy a még mindig fennálló bizonytalanság miatt a jegybankok legalább egy-két hónapig óvatosak lesznek, így a kamatemelkedések valószínűleg kissé messzebbre tolódnak, de a részvénypiacoknak ez inkább jó hír: tovább maradhat az alacsony kamat+nem lesz akkora gazdasági visszaesés, mint amitől eleinte tartani lehetett.

http://www.zsiday.hu/blog/omikron-recesszi%C3%B3

 

DAILY HOSPITAL SURVEILLANCE (DATCOV) REPORT – NICD

**

Eközben Magyarországon már kezd körvonalazódni a választások utáni gazdaságpolitika, ami valószínűleg a 2010-13 közötti stabilizációs folyamathoz fog hasonlítani: véletlenszerű ötletekkel vegyünk el pénzt azoktól, akik nem tudnak elmenni (pl. közmű cégek, bankok, stb.), és akiket amúgy sem szeret senki. Annyi a különbség, hogy azóta egyes, korábban megadóztatott iparágak már részben magyar kézbe kerültek, így kevesebb megfejhető cég maradt, de a fantázia határtalan, erre utal a benzinárrögzítés, és a ma bejelentett lakossági jelzálogkamat-rögzítés is. Májustól még több ilyenre számíthatunk, hiszen a költségvetést a nagy pénzszórás után azért majd valamikor stabilizálni kell. 

A bejövő pénz szétosztásra kerül az istenadta nép között, ami erősen inflatórikus, és ez megerősít abban, amit a múlt héten írtam: keményen, és sokáig, magas kamatokkal és erős (de minimum stabil) devizaárfolyammal kell majd a jegybanknak küzdenie az infláció ellen…