Omikron-recesszió?

TLDR:

Az omikron vírusvariáns miatt lehetséges, hogy súlyos lezárásokat kell bevezetni a fejlett világban február-május között, ami recesszióhoz is vezethet. De ez még egyáltalán nem biztos, olyan kevés az adat…

Részletesebben:

Továbbra is nagyon kevés a kézzelfogható információnk, emiatt az egész csak találgatás, de mivel senki nem rendelkezik ennél több adattal, ebből kell kiindulnunk, tehát egy erősen spekulatív, de valamennyire mégis tényekre alapozott világkép:

  1. Az új omikron vírusvariáns nagyon terjed, és valószínűleg részben kikerüli a korábbi immunitást: Dél-Afrikában, a szezonálisan kedvező nyár elején egyszer csak felbukkant az omikron, és a lefelé csorgó esetszámok két hét alatt több, mint megtízszereződtek. Dél-Afrikában ugyan csak a lakosság 24 százaléka van beoltva, de nagyon valószínű, hogy a lakosság nagy része természetes úton már átesett a betegségen. Ezt onnan gondolhatjuk, hogy a 60 milliós országban 250 000 halott volt, ami 0,4%-os halálozást jelent a teljes népességre vetítve. Tudjuk, hogy a fejlett országokban nagyjából 1% a COVID-halálozás az oltatlan fertőzöttek között, de ezekben a fejlett országokban az átlagéletkor 35-45 év, míg Dél-Afrikában csak 28, emiatt itt a COVID okozta mortalitás jóval alacsonyabb, nem nagyon lehet több, mint 0,5%. Ebből következik, hogy már az átesés révén is szinte mindenkinek rendelkeznie kellene valamekkora immunitással, plusz volt oltás is. Az, hogy az új variáns ilyen gyorsan terjed azt jelenti, hogy nagyobb a reprodukciós rátája és/vagy kikerüli az immunitás okozta védelmet. Valószínűleg mindkettő igaz.
  2. A leginkább érintett Gauteng tartományban a 45. hétről a 47. hétre közel megötszöröződött a kórházba kerülők száma. Mivel a kórházba kerülés késleltetett a megfertőződéshez képest, azt kell néznünk, hogy a kórházba kerülés előtti 3-10 napban hogyan alakult a fertőződések száma és ezt összevetni a kórházba kerültek számával. Ezen időszak alatt az új esetek száma is még csak 3-4-5-6-szorozódott, tehát egyáltalán nem tűnik úgy, hogy enyhébb betegséget okozna az Omikron, mint a korábbi Delta (hiszen ez akkor lenne így, ha mondjuk a megbetegedettek száma tízszeresére nőne, a kórházba kerültek száma meg csak duplájára).
  3. A fentiek alapján tehát van egy olyan vírusvariáns, amely az immunizáltak között is nagyon terjed, körülbelül hetente triplázódik, és valószínűleg legalább annyi embert juttat kórházba közülük, mint a Delta.
  4. Az új variáns már nyilván mindenhol ott van, és ebből következik, hogy ez lesz hamarosan a domináns a fejlett világban is. Nagyon nehéz megjósolni, hogy ez mikorra következik be, de erősen leegyszerűsített számítások alapján február-április közöttre már valószínűleg olyan nagy számban lehet jelen, hogy megtelnek a kórházi kapacitások.
  5. Habár valószínű, hogy pár hét alatt összedobnak egy új oltást, de azért tömeggyártás és széles disztribúció, mindenki általi elérhetőség nem nagyon lesz nyár eleje előtt, bármennyire is sietnek. Tehát nagyjából márciustól júliusig van egy olyan hézag, amivel valamit kezdeni kell majd. Ha (és ez egy óriási ismeretlen) az oltottságot erősebben kikerüli, mint a Delta, akkor semmilyen más eszközünk nem marad ellene, mint a totális lezárás á lá 2020 tavasz.
  6. A lezárás komoly lassulást, sőt recessziót okozhat, de a már most látható infláció miatt a korábbihoz hasonló extrém monetáris és fiskális stimulusra nem számíthatunk. Valamekkora segítséget biztosan nyújtanak a kormányzatok, de már látszik a korábbi stimulusok káros hatása, ezért ez a segítségnyújtás erősen limitált lesz.
  7. Egy nagy stimulus nélküli gazdasági lassulás nem jó a gazdaságnak, nem jó a tőzsdének, tehát nem számíthatunk arra, hogy a 2020 tavaszi összeomlás-gyors felpattanás menetrend következik be.

Jelenleg mindent a fentiekkel kapcsolatos spekulációk mozgatnak, a kötvénypiactól az olajáron át a tőzsdékig. Őszintén remélem, hogy a fenti következtetések tévesnek bizonyulnak, mert olyan adatok fognak kijönni, amelyek ezeket cáfolják. Borzasztó kevés valós információnk van, emiatt az információs hézagokat találgatással és extrapolációval kell kitölteni, tehát nagy a tévedés lehetősége. Ezért is nem nagyon szeretnék a jelenlegi helyzetben komoly pozíciót vállalni, mert egyetlen új hír mindent felülírhat. Ám azt gondolom a jelenlegi adatok ismeretében, hogy a fenti gondolatmenet valószínűbb, hogy helyes, mint hogy nem.