Ön fektetné borba a pénzét?

A világ legnagyobb borfogyasztó nemzetei a franciák és az olaszok. 2011-ben mindkét országban fejenként több mint 50 (!) litert ittak a nedűből. Nem meglepő, hogy egyben ők a legnagyobb bortermelők is a világon.

Érdekes adat viszont, hogy 2010-hez viszonyítva 20%-kal több bort fogyasztottak Kínában. Adva van tehát egy új piac, egy új lehetőség.

(Aki követi a hazai borászatok nemzetközi terjeszkedési kísérleteit, az bizonyára hallott róla, hogy a magyar bor is próbálja megvetni a lábát Ázsiában.)

Ön fektetné borba a pénzét? És ha igen, akkor milyen formában? Borászatban lenne csendestárs? Bortrezorban gyűjtene értékes bor ritkaságokat? Vagy befektetési és pénzügyi döntésként tekint a borra? Akinek ez utóbbi kérdésre igen a válasza, az jó, ha tudja, hogy ez esetben egy alternatív (talán leginkább az aranyhoz hasonlítható) befektetés mellett teszi le a voksát, ami bár likvid, befektetésként mégsem számít annak.

A borba fektetni legegyszerűbben a londoni bortőzsdén, az 1999-ben alapított a Liv-ex-en lehet. Az itt forgó Fine Wine 100 Index-et tekintik a szakma benchmarkjának.
A másik lehetőség, valamely borba fektető befektetési alap jegyeiből vásárolni. Ezek közül a legnagyobb a The Vintage Wine Fund, amely az elmúlt 3 évben átlagosan évi 2,67%-os hozamot ért el.
Hasonló befektetési alapok még a The Wine Investment Fund, vagy a Wine Growth Fund is. 2011-ben jegyezték be az első kínai bor befektetési alapot, a The Dinghong Fund néven. A legértékállóbb befektetések a Bordeaux-ból, Champagne-ból és Burgundiából származó borok, a világ legértékesebb palackja pedig egy 1811-es Chateau d’Yquem, amely 75.000 GBP-ért talált gazdára tavaly, Londonban.