Mi az OVK mögötti befektetési stratégia?

Az elmúlt hetekben több kérdést is kaptunk a HOLD Online vagyonkezelési szolgáltatás (OVK) kapcsán. Többen kérdezték, kik és milyen filozófia mentén kezelik a befektetéseket.

Minden portfóliót a HOLD közel húszfős portfóliókezelői csapata menedzsel, Móricz Dániel befektetési igazgató vezetésével. A hozamokban tükröződik mások mellett Cser Tamás vezető részvényportfólió-elemző és Zsiday Viktor portfóliókezelő teljesítménye és stratégiája is.

Na de mégis mibe fektetünk, milyen eszközök vannak a portfólióban?

Magyar és külföldi részvények – főleg régiós eszközök –, hazai és külföldi államkötvények, nyersanyagok és devizák. A befektetési stratégia lényege, hogy olyan eszközöket keresünk, amelyek fundamentális szemléletben nagy felértékelődést várunk. Nem azt figyeljük, van-e mánia egy-egy eszközosztályban, hanem azt, számításaink alapján várható-e, hogy emelkedni fog az adott részvény (vagy éppen kötvény) árfolyama.

Online vagyonkezelt portfóliókra egyaránt jellemző, hogy nagy szabadságfokú, változó arányban piackövető stratégiát követnek. Ennek értelmében a portfóliókban mindig lesznek kockázatos eszközök – amelyek követik a piaci teljesítményeket. Amikor a (például részvényárfolyamok) tőzsdék emelkednek, akkor ezek a befektetések is felértékelődnek. A nagy szabadságfok azt jelenti, hogy a kockázatos eszközöket széles intervallumban változtathatjuk úgy, hogy a kockázatos eszközök aránya sosem fogja meghaladni a leírásban szereplő maximumot. Abban az esetben, ha a HOLD úgy ítéli meg, hogy nem éri meg nagy kockázatot vállalni, akkor jelentősen, akár nulla közeli szintre csökkenti a kockázatos befektetések arányát.

Minden befektetési politikában meghatározzuk a kockázatos eszközök várható arányát, például a megfontolt portfólió esetén várhatóan 20 és 60 százalék között mozog, de biztosan nem haladja meg a befektetések 75 százalékát.

A folyamat nem itt kezdődik. Először minden érdeklődőnek megmutatjuk, mi lenne számára a legalkalmasabb portfóliónk, amihez fontos, hogy valóságnak megfelelően válaszoljon kérdéseinkre. Aki tehát például konzervatív befektető, számára az alacsony kockázatú vagyonkezelés lehet jó alternatíva.

Ügyféllé válva a beutalt pénzt a portfóliókezelésünk menedzseli akik kizárólag a kockázati szinteket figyelik és azt mérlegelik, hogy adott kockázati szinten aktuálisan mit gondolnak a legjobb portfólióösszetételnek. Tehát nem folyamatosan, minden egyes vételnél vagy eladásnál kérdezgetjük ügyfeleinket, hogy mibe szeretnének fektetni, hanem elvégezzük helyettük a befektetést – azon a kockázati szinten, amit ők választottak.

Azoknak a befektetőknek ideális az Online vagyonkezelés, akik minimum 3 éves időtávon gondolkoznak és szeretnék, hogy profi csapat kezelje a pénzüket.