Önsorsrontók

Tovább folyik az európai kollektív harakiri, Magyarország is menetel velük. A mai jelentkezők a Bundesbank és a PSZÁF:

1.A Bundesbank csak akkor hajlandó az európai mentőakcióhoz pénzt adni, ha más jegybankok is megteszik ezt.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/felteteleket_szab_a_bundesbank.159923.html
Ez nagyjából olyan, mintha égne a falum, és én ahelyett hogy vizesvödröt ragadnék, arról kezdek filozofálni, hogy csak akkor vagyok hajlandó beállni a láncba ha a szomszéd faluból is jönnek segíteni, mert az mégsem járja, hogy csak mi oltsunk tüzet…

2. Írtam arról korábban, hogy a prociklikus fiskális politika milyen veszélyeket hordoz, az európai szinkronizált megszorítósdi milyen recessziós veszélyeket teremt. Erre persze még az európaiak rátettek egy lapáttal, és megemelték a bankok tőkekövetelményeit: legyen több tőkétek, de mi nem adunk, szerezzetek, ahonnan tudtok – mondták nekik. Persze nem tudnak tőkét szerezni az európai bankok sehonnan, úgyhogy a hatás kiszámítható: a hitelezés megcsappanása Berlintől Rómán át egészen Mumbai-ig. A recesszió alatti tőkekövetelmény-emelés egészen egyértelműen felerősíti a recessziót és depresszióvá alakíthatja azt.
Szerencsére mi sem szeretnénk kimaradni ebből a nagy okosságból, és miután a bankok tőkéjét sikerült megcsapolni a bankadóval és a végtörlesztéssel, eszébe jutott a PSZÁF-nak, hogy meg kellene emelni a tőkekövetelményeket:
https://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/a_banki_tokekovetelmenyek_szigoritasat_javasolja_a_pszaf_2.159912.html .

Kiváló ötlet. A nagy kérdés persze hogy miből és ki fog tőkét emelni. Az anyacégek nem nagyon akarnak, mert azt látják, hogy amit ide beraknak, azt elveszik tőlük. Pénzberakás híján pedig csak egy módon lehet tőkemegfelelést javítani: vissza kell szívni a hiteleket a gazdaságból, amilyen gyorsan csak lehet*. Ez történik Magyarországon és Európában is. Mivel a bankok nem tudnak friss tõkét bevonni – hiszen részvényárfolyamaik a padlón vannak – ezért kénytelenek a mérlegüket leépíteni, azaz a hitelállományukat csökkenteni, és így elérni a szabályozók által kívánt tőkemegfelelést. Véleményem szerint recessziós helyzetben ez rendkívül káros lépés a gazdaságnak. Természetesen a hitelezés és a banki tevékenység leépítéésének velejárója, hogy a hazai bankok fiókokat zárnak be és embereket bocsátanak el, múlt héten az Erste jelentette ilyet be, ma a Raiffeisen: https://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/szazakat_bocsat_el_es_fiokokat_zar_be_a_raiffeisen_is.159920.html.

*Egyszerűsített számpélda:
8 a tőkém, 8% a tőkemegfelelési követelmény, 100 egység hitelt helyeztem ki a gazdaságba, tehát pont jól állok. Megemelik a tőkekövetelményt 10%-ra. Találós kérdés: mennyi hitelt kell felmondanom, hogy elérjem a 8%-ot? Válasz: 20-at, mert így lesz 80 hitelem és 8 tőkém. Persze ha közben még mondjuk a végtörlesztés miatt veszítek 3 egység tőkét (azaz marad 5), akkor a hiteleim felét (!!!) vissza kell vonnom, hogy elérjem a szabályozók által megkívánt arányt. Ez a hitelvisszavonás persze pusztulást hoz a gazdaságban.

Egyébként valószínűleg a tőkekövetelmény-elvárásoknak is anticiklikusnak kellene lenniük: fellendülésben magasabb, recesszóban alacsonyabb. Most ennek pont az ellenkezőjét látjuk…hatás szintén kiszámítható.

Forrás: zsiday.hu