Örökölt ingatlan eladása

Az átlag magyar polgár élete egyik legjelentősebb jövedelme az, amikor ingatlant örököl. Mégis kevésbé szokás ennek adózásával foglalkozni.

Az elmúlt időszakban két tapasztalatot szereztem, ahol egy haláleset után a családtagok majdnem hibába estek a hagyatéki eljárás során. Talán az illetékmentesség okozta könnyelműség, illetve a tájékozatlanság okozta a figyelem hiányát.

Ugyanis az egyenes ági öröklés pillanatában valóban nem kell hazánkban adót vagy illetéket fizetni. Miután azonban a család sikeresen eladja például a megörökölt lakást, természetesen a jövedelem szja (személyi jövedelemadó) köteles lesz. Az adó alapja az eladási ár, valamint a hagyatéki leltárban rögzített öröklési érték különbözete. (Ezt módosíthatják még egyéb tételek, például jelzáloghitel költsége vagy mondjuk egy végrehajtott fűtéskorszerűsítésre költött összeg.)

Az öröklési értéket azonban befolyásolhatjuk a hagyatéki eljáráskor. A hivatalos, állami becslés során a jegyző egy úgynevezett adó- és értékbizonyítványt állít ki. Ha a benne szereplő értéket túl alacsonynak tartjuk, akkor ne habozzunk fellebbezni! A leghitelesebb, ha ehhez egy ingatlanértékbecslő véleményét is be tudjuk mutatni. Szemben az állami kalkulációval, ő nyilván számolni fog az elmúlt egy-két év áremelkedésével vagy azzal, ha az ingatlan valamiért a környező lakások átlagánál nagyobb értéket képvisel. Igencsak korlátozott személyes tapasztalatom alapján a jegyzők és közjegyzők a legkevésbé sem szeretnek bíróságig menni ilyen ügyekben, tehát a reálisnak tűnő „kéréseket” jellemzően elfogadják.

Kívánom tehát, hogy a kedves olvasók ne járjanak úgy, mint nyugdíjas hölgy rokonom, aki a hagyatéki eljáráskor, szerénységből még a 15 milliót érő lakásra is inkább csak 10 milliós értéket javasolt!