A családi vagyon tervezése – családi stratégia és alkotmány

Örökös dilemmák. Ha operatívan jól működő cégét szeretné felkészíteni az öröklésre, vagy jelentős megtakarítást halmozott fel, amit nem elég őrizni, működtetni is kell majd a következő generációnak, akkor egy komoly megoldandó dilemma áll Ön előtt.

A sikeres magyar vállalkozók ugyanis leggyakrabban első generációs alapítók, hiszen alig harminc éve lehet csak magántulajdona bárkinek is Magyarországon.

A szocializmust követő első vállalatalapítók mostanában érkeznek el abba az életkorba, amikor már ideje átgondolniuk a saját utódlásuk kívánt folyamatát.

Ez azonban teljesen más logikát kíván, mint az, ahogyan felépítették cégüket és vagyonukat. Ott általában önálló farkasként, mindenért megküzdve, és végül leggyakrabban egyedül, komoly kockázatokat vállalva döntöttek. Azonban a családi vagyonról és annak átadásáról meglepő módon a szakma éppen ellentétes, csapatban, családban, közös családi stratégiában való gondolkodást tart sikerrevezetőnek.

Ez a viszonyrendszer a klasszikus első generációs alapítóknak sokszor idegen, akár visszatetsző is lehet. A nemzetközi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy azok az alapítók, akik sikerrel akarják venni hátralévő életük egyik legnagyobb kihívását, azt hogy az utánuk következő generáció is sikerrel bánjon majd a hosszú évtizedek alatt felépített családi céggel és/vagy családi vagyonnal, nem kerülhetik el a közös gondolkodást, adott esetben a szemléletváltást e téren.

A tanácsadóknak sincs könnyű dolguk, hiszen megannyi prekoncepciót, rossz beidegződést, sokszor családi konfliktust kell lebontaniuk, megoldaniuk, mire eljutnak a közösen is sikeresnek gondolt útig. És gyakran még ez sem elegendő a végső sikerhez. A meghatározott úton meg kell tanulni helyesen járni és ki kell alakítani az esetleges letérés szankcionálását vagy legalábbis kezelését is.

A magyar tanácsadói szakma is csak most tanulja ezt a folyamatot,

hiszen kevés a már sikerrel zárt ilyen ügy, magyar tapasztalat. Külföldi szakértők és esetek megértésével kell megismerni a szakma bevált fortélyait és pragmatikus munkával kell megalapozni a hazai gyakorlatot.

A nemzetközi példákból ellesett néhány mesterfogást és annak már kialakulóban lévő magyar megvalósítását mutatja be ez a három részes minisorozat néhány már valóban megtörtént magyar példán keresztül.

Hasznos időtöltést kívánok a következő epizódokhoz!

00:00 Mi is az a családi stratégia és melyik családnak érdemes elkészíteni?

06:03 Hogy néz ki a családi stratégia kialakításának folyamata?

09:38 Célok, értékek és szerepek meghatározásának fontossága

17:42 Az elkészült dokumentum jogi ereje

22:10 Mekkora energiabefektetést igényel a családi stratégia megalkotása és mi az a családi vállalat

Ha visszajelzése, építő javaslata lenne az elhangzottakkal kapcsolatban, kérem küldje el gondolatait a privatvagyonkezeles@hold.hu e-mail címre.

Gazdasági társaságok örökös dilemmái

Ha Ön családi céget alapított a múltban, esetleg néhány baráttal, családdal együtt tulajdonosok egy társaságban, vagy ilyen céget terveznek alapítani, nem utolsó sorban ilyen alapító vagy tulajdonos gyereke, házastársa, akkor ez az epizód Önnek szól! A legutolsó esetben szinte kötelező!