Jön is gáz, meg nem is

Érdemes egy pillanatra Oroszország fejével gondolkozni – vágta rá Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere, amikor a Klubrádió műsorában az orosz-uniós gázszerződések lehetséges (és egyelőre nagyon bizonytalannak tűnő) jövőjéről kérdezte őt Zentai Péter.

Mint kifejtette, Putyinnak érdeke az egyensúlyozás. Az sem jó, ha elzárja a gázcsapot, és az sem, ha teljesen megnyitja. Neki az fontos, hogy legyen zsarolási potenciálja, aminek az európai export elfojtásával lőnének, hiszen ennek az lenne a következménye, hogy Európa teljesen lekapcsolná magát az orosz gázról, és a jelenleginél is több alternatív importlehetőséggel készülne fel a nagyon-nagyon nehéznek tűnő télre – sőt, ezzel Moszkva is komoly bevételektől esne el.

Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere

„Viszont ha Oroszország teljesen megnyitja a gázcsapot, akkor szintén probléma van, hiszen egyrészt ezzel gyengeséget mutat, másrészt az európai államok teljesen feltöltik a tározóikat, és akkor az idei télre nézve megszűnik az a zsarolási lehetőség, ami mellett azt gondolom, hogy egy olyan potenciális fegyverszünet, ami az orosz félnek érdekében állna, nem jöhetne létre. Tehát Putyin küld is gázt, meg nem is. Ez a taktikája, amit a közeljövőben is követni fog”

– magyarázta a portfóliómenedzser, aki a Klubrádió műsorában azt az összefüggést is bővebben elemezte, hogy hogyan lehetséges az, hogy miközben az infláció emelkedik, a nyersanyagárak (pont a magyar rezsicsökkentés kapcsán is fontos gáz- és áramár kivétel) komoly áresésen mennek-mentek keresztül.

A rádióinterjúban kérdés volt még:

Túl volt lihegve az elmúlt hónapokban az inflációs veszély? Éppen a „pánik” fűtötte az árnövekedést?

Milyenek a tőzsdei várakozások a recessziós félelem árnyékában?

Európa hogyan védekezhet az orosz zsarolási potenciál ellen? Energetikai fronton hogyan készülhet fel a téli időszakra?

A forint, a BUX index a nagy lejtmenet után erősödni látszik, egyre nagyobb az esély az EU-s megállapodásra, jelentős adóügyi és energetikai döntések születtek. Mi a helyzet a magyar gazdaságpolitikával?

Nincs baj, de 500 forintos euró azért lesz

A 24.hu Első kézből podcastban ezúttal Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfólóiókezelője vendégszerepelt, aki elmondta Pál Zsombornak, miért nem omlik majd össze a magyar gazdaság, és közben belengette az 500 forintos eurót.