Orosz kézbe orosz részvényt!

Már többször írtam arról (1. 2. 3.), hogy Erdogan török elnök felszólította „testvéreit” arra, hogy váltsák dollárjukat és eurójukat török lírára, illetve arról, hogy épp milyen eredményű ez a pozíciója a felszólítást végrehajtó „testvéreknek”.

Most a Törökországhoz hasonló elnöki hatalmú Oroszország Központi Bankjának első alelnöke (és az Igazgatótanács tagja) Szergej Szvetcov adott hangot azon „véleményének”, hogy “Nagyon fontos, hogy a különböző pénzügyi eszközöket kínáló brókercégek elsősorban orosz részvényeket kínáljanak.”

Egy olyan, a törökhöz hasonlóan szabad országban, mint Oroszország, persze egy ilyen kijelentésnek nincsen súlya még egy ilyen magas rangú tisztviselő szájából sem, gondolom, a Reuters is csak érdekességképpen hozta le a nyilatkozatot. (Vagy tévedek?)

A kijelentés előzménye, hogy a moszkvai tőzsde közölte, napi szinten mintegy 17 ezer új lakossági számlát nyitnak a szolgáltatók, az ügyfelek száma november végéig meghaladta a 8 milliót.

Mondjuk, ha az idei munkanapok számát megszorozzuk a 17 ezerrel, akkor pont a 8 millió fele jön csak ki, azaz lehet, hogy a 17 ezres szám csak az év egy adott periódusára vonatkozik, például a nyári szabadságolások utáni időszakra, erre az utal, hogy a moszkvai tőzsde augusztusban tette lehetővé az S&P 500 index részvényeinek elérését a befektetők számára (ez a kisbefektetőknek lehetett fontos, mert a profik valószínűleg ezt megoldották előtte is), ami a nyugati szankciók miatt nagy változás volt az addigiakhoz képest.

Teljes mértékben megértem, ha a török befektetőkhöz hasonlóan az orosz befektetők is inkább kemény devizában, vagy ahhoz köthető eszközökben tartanák befektetéseiket és nem elnöki hatalommal menedzselt hazájuk devizájában (rubelben), pedig a hazafiság az alelnök úr véleménye szerint azért mást követelne meg, hiszen „sokkal fontosabb számunkra, hogy ezek a források az orosz gazdaságot működtessék”, illetve “Az orosz részvények manapság vonzónak tűnnek.”. Utóbbi egyébként igaz is (magas az osztalékhozamuk), nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy a rubel a dollárhoz képest nagyokat lengett idén (is), az év eleji 62-ről március közepére 80-ra szaladt fel az árfolyam (a közel 30%-os gyengülés nagy részét egy hónap alatt bemutatva), aztán június elejére visszacsúszott 70 környékére (-15%), majd onnan már „nyugodt tempóban” ismét 80-ig gyengült (18%) az árfolyam (most 75 körül van).

Hogy jobban érzékelhető legyen az árfolyam mozgása a hazai olvasó számára, és hogy jobban megérthessük a török és az orosz kisbefektetőket, ezek a kilengések a forintra vetítve az év eleji kb. 330 forintos árfolyamtól számítva 426 (1. csúcs), 362 (hullámvölgy), 426 (2. csúcs) árfolyamot jelentettek volna.

Nem csoda tehát, ha az orosz kisbefektetők nem a rubelben számolt eszközöket keresik, bármennyire szeretné is ezt alelnök úr. (A szentpétervári tőzsde jelentése szerint az orosz befektetők idén az amerikai technológiai részvényeket vették elsősorban, mint például a Tesla, az Amazon és az Apple papírjait.)

Alelnök úrnak akkor még igaza is lehet, hogy ha nemsokára jobb idők jönnek a rubelre (azaz erősödni fog a dollárral szemben) és (szintén nemsokára) a nagy techpapírok árfolyama a csúcsokról lefelé veszi az irányt, mert akkor mostanában kellene átmenni orosz papírokba, csak ki tudja, hogy ez tényleg így lesz-e, meg nem is hiszem, hogy alelnök úr az orosz kisbefektetők iránti „aggódásból” tette meg javaslatát.

Az egyik orosz brókercég vezérigazgatója azt válaszolta alelnök úr nyilatkozatára, hogy „Az orosz brókercégek éjjel-nappal szeretnének kereskedni, és ellenzik a külföldi részvények vásárlásának esetleges korlátozását”.

Nem is értem, hogy mi ez az éles kirohanás vezérigazgató úrtól, ki beszélt itt „esetleges korlátozásokról”. Vajon miért gondol rögtön ilyesmire egy orosz brókercég vezérigazgatója??

Mindenesetre időnként ránézhetünk majd a fentiek alakulására, meglátjuk, Szvetcov alelnök úr jobb javaslatokat tesz-e, mint Erdogan elnök úr.

És ha már hazafiság, ez a brazil zongorista megmutatja nekünk, hogy milyen (lehet) egy orosz hazafi a zongora mellett: https://www.youtube.com/watch?v=VXgKKRkgbik