Háború a tőzsdéken (is): mi változott két év alatt?

Sajnos a 21. században ismét a háborúk idejét éljük, egyes vélemények szerint a harmadik világháború már körülöttünk zajlik, csak éppen ezt (még) nem vagyunk hajlandóak észrevenni. Nem kísérlem meg az összes aktuális konfliktus felsorolását, mivel úgy gondolom, hogy hazánkat – és a talán a világgazdaságot is – a szomszédunkban dúló orosz-ukrán háború érinti leginkább. Sokat lehet vitázni a konfliktus kiindulópontjairól, azonban a legtöbben elfogadják, hogy a háború már több mint 10 évvel ezelőtt – 2014. február 20-án – kirobbant.

Társadalmi feszültségek

Területi vita képezi az orosz-ukrán konfliktus egyik központi elemét, nevezetesen a Krím-félsziget (2014-ben annektálta Oroszország) és Donyec-medence hovatartozása. A folyamatos fegyveres összecsapások miatt tartós feszültség és instabilitás jellemzi mai napig e vidéket.

Ami a nemzetközi reakciókat illeti, az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, többek között az energiaipari, védelmi és a pénzügyi szektorban.

Ne feledkezzünk meg a hihetetlen pusztításról és arról, hogy az összecsapások milyen súlyos emberi szenvedést okoznak! Eltérő források egészen más adatokat közölnek, mindenesetre a halálos áldozatok és megsebesültek száma együttesen több százezer főt számlál. Ezen felül 6, azaz HAT MILLIÓ emberről beszélünk, amikor a háborús menekülteket és a kitelepített lakosságot is figyelembe vesszük.

Lyman település romokban
Fotó: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

Közvetlenül tapasztalhatjuk az előzőekben leírt embertömeget, elég csak a villamoson hallott – korábban még – idegen szavakra vagy az utcákon megjelent ukrán rendszámos autókra gondolnunk. Biztos vagyok benne, hogy sokak kollégái vagy éppen gyermekei óvoda- és iskolatársai között jó néhány érintett él ma Magyarországon.

A társadalmi hatásokon túl a továbbiakban az anomália tőzsdei következményeit mutatom be.

Piaci mozgások

A konfliktus és az ehhez kapcsolódó geopolitikai feszültségek miatt a tőkepiacok volatilitása jelentősen megnőtt. A bizonytalanság és a kockázatok miatt a befektetők gyorsan reagáltak a hírekre és az események alakulására, ami jelentős árfolyamingadozásokat okozott.

Az alábbi ábra 2021 júliusától mutatja három vezető amerikai, kettő közép-európai (köztük a magyar BUX) és az orosz index múltbeli teljesítményét.

Az orosz piacot – értelemszerűen – különösen érzékenyen érintette a háború kitörése. A sokk, illetve a bevezetett szankciók az orosz tőzsdei index (RTSI) 50 százalékos eséséhez vezetettek. Azonban nem csak azon országok piacai fordultak le, amelyek szoros gazdasági kapcsolatokat ápoltak Ukrajnával vagy Oroszországgal – a chart-on jól látszik, hogy az SP500 (mínusz 17 százalék!) és a NASDAQ is borzasztóan teljesített 2022-ben, ami mindezekkel a valaha volt 5. legrosszabb tőkepiaci év lett a történelemben.

Rendszerint a piaci ingadozások idején a befektetők biztonságos, ún. „menedék eszközökhöz” fordulnak, ezt mutatja az arany folyamatosan emelkedő árfolyama, vagy az amerikai államkötvények árának növekedése is.

Halkan jegyzem meg, de valahol itt kaphatott egy újabb lökést a közismert kripto, a Bitcoin, mint alternatív befektetési forma.

2022 utolsó hónapjaiban – skandáljuk együtt: „az elszálló energiaárak és inflációs környezet” után – egészen magára talált a világgazdaság, azonban akkor még stagnálás, jobban mondva oldalazás volt jellemző az árfolyamokban. Közel egy éven keresztül nem történt szignifikáns kiugrás, amikoris 2023 nyarán elindult a máig tartó tőzsdei rali.

A gyakran emlegetett Magnificent Seven – mára már csak inkább ötös, a Tesla, és az Apple gyengébb szereplése miatt – soha nem látott elánnal szakította át februárban az SP500 5000-es álomhatárát. A kisebb piaci kapitalizációval rendelkező cégeket tömörítő Russel 2000 (RTYI) ugyan csekély mértékben növekedett, viszont a – korábban komoly orosz gazdasági kapcsolatot ápoló – lengyel WIG és a BUX történelmi csúcsán forog, szintén a legnagyobb papírjainak köszönhetően.

Csaknem pontosan két év alatt tehát hatalmasat fordult a kocka a részvények terén annak ellenére, hogy a háború sajnos még mindig tart.

Merre tovább, van-e még feljebb?…

Jelen blogbejegyzés szerzője Raffai András, az egyik ügyfélkapcsolattartó privát bankárunk, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: privatvagyonkezeles@hold.hu

Borítókép: T64-es tankot vezető ukrán katona a Donbászban. (Fotó: Jose Colon/Anadolu via Getty Images)