Az európai tőzsdék ledolgozták a háború sokkját

3970 pont – ennyin zárt az Euro Stoxx 50 2022. február 25-én, a levegőben lógó, de igazából nem várt, nem árazott, ki nem provokált orosz katonai agresszió megindulása előtti pénteken. 4000 pont körül kereskednek vele jelenleg, jó 9 hónappal később.

Ez azt jelenti, hogy az eurózóna 50 legnagyobb vállalatát tömörítő indexére, tehát az árfolyamokra, összességében a háborús helyzet, illetve a megugró infláció mára minimum nem járt negatív következményekkel. Bánjunk csínján a következtetésekkel, mert az árfolyamok roppant illékonyak; egyik nap itt, másik nap ott, és sose tudjuk, ez nem is lehetséges, mi miért viselkedik úgy, ahogy, mindenesetre ez a viselkedés nem arról beszél, hogy nagy gazdasági gáz lenne vagy jönne az EU-ban, sőt.

Még az is lehet, hogy a háború konjunktúrát okoz, hiszen az államok két kézzel költenek miatta, egyrészt lakosságra-cégekre (kompenzálandó a megugró energiaköltségeket), másrészt a hadiiparra, élen a korábban mindig sóher németekkel: sose nyitották ki a bugyellárist, amit most kinyitottak, és lóvé ott aztán van dögivel…

„Nyilván akadnak európai vállalatok, amelyek efféle stimulálós környezetben képesek az inflációt, a megugró költségeket az áraikban érvényesíteni.”

Vagy valami ilyesmi – majd kiderül utólag. Nem kell, nem is lehet tudni. A tény az tény marad, ez rögzíthető. Ebben a pillanatban Európa az árfolyamokat tekintve ledolgozta a háború okozta kezdeti sokkot. A piac szerint nem ő az, aki lábon lőtte magát.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

London le, Párizs fel

Megtörtént a lehetetlen: már nem Londonban van Európa legnagyobb összértékű részvénypiaca, hanem Párizsban. Vakmajom szerint a briteket egyértelműen a Brexit csinálta ki, amiatt kellenek a magasabb adók és megszorítások, amiatt veszítenek egyre a jelentőségükből, kiléptek a világ legnagyobb közös piacából.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.