Az orosz invázió legnagyobb kudarca

Az orosz agresszor hatalmas kudarca, hogy a támadása kezdete utáni hatodik hétben szinte teljesen ép a mobilkommunikáció a megtámadott Ukrajna területetén. Ki gondolta volna ezt a háború első napján? – tette fel a kérdést Vakmajom.

Ez életmentő fontosságú, hiszen ma már az egyik legalapvetőbb infrastruktúra. A Vodafone Ukraine, amely 23 millió előfizetőt szolgál ki 38 százalékos piaci részesedéssel az ország egész területén, minden tartományban működik és az ügyfélszolgálatai is nyitva vannak.

A visszafoglalt, illetve az oroszok által szétbombázott területeken és városokban a cég kiszálló mérnökei napokon belül helyreállítják a szolgáltatást. Már 27 országban nyújtanak ingyen roamingot és adatcsomagot az oda menekült ukrán állampolgároknak, hogy tudják tartani a kapcsolatot az otthon harcolókkal – hogy a szétszakított családok legalább így együtt maradjanak.

A Vodafone Ukraine tovább üzemel Fotó: Vakmajom Facebook-oldala

“Kevés szó esik arról, mit tudnak tenni, mit tesznek a magánvállalatok, a piaci szereplők egy katonai agresszió áldozatává vált országban. Nagyon is sokat.”

A szabad Ukrajna egyik záloga, a fegyveres védelmi képességen túl, a szabad kommunikáció.

Messenger, Viber, WhatsApp, TikTok, Facebook, Instagram, YouTube: minden szabadon működik. Minden, amiről az oroszok a vasfüggöny mögött le vannak tiltva.

Az ukránok oldalán áll a piac és annak nagy ereje is. A piaci szereplők odateszik magukat, ahogy tudják, és az agresszor veresége után leszüretelik a befektetett munkájuk és tőkéjük gyümölcsét az ügyfelek nehéz időben kiérdemelt hűségében.

Az évtized baklövése: az orosz-ukrán háború

Kijev még nem esett el és egyre inkább úgy tűnik, hogy nem is fog. A részsikerei ellenére az orosz hadsereg közelében sincs az eredeti céljának, az átütő katonai győzelemnek Ukrajna felett. Egy igazi fogolydilemma van kibontakozóban: kompromisszumkészség nélkül az egyik harcoló félnek sincsen fény az alagút végén. Ha így folytatja a Kreml, rekordméretű gazdasági összeomlás vár Oroszországra.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala