Oroszmentességbe menekül az orosz vodka

Az ukrajnai háború kitörése óta egyre többen akarnak megválni az orosz brandtől. Vakmajom szerint egyébként alig gyártanak valamit, ami igazán orosz.

„A Stolichnaya vodka tulajdonosa annak hatására, hogy rengeteg amerikai államban és üzletben elkezdték kiönteni és levenni a polcról a vodkáját, mint oroszt, átnevezi a terméket “Stoli”-ra, ami egyébként egyáltalán nem orosz. Lettországban, Rigában gyártják, szlovák alapanyagból főzik az alkoholt, az üveg Észtországból jön, a kupak Olaszországból, a cég központja meg Luxemburgban van.

A Svájcban élő tulajdonos, aki a 90-es években megvette a márkát, két évtizede elmenekült a putyini Oroszországból, mert az erőszakkal vissza akarta tőle szerezni a védjegyet. Letartóztatnák, ha hazamenne.

Most a cég az Ukrajna melletti kiállást bizonyítandó, menekülteket segít és azzal reklámozza a márkát, hogy száz százalékosan oroszmentes.

Mérgező lett az oroszság, eladhatatlan, ha csak ráragad a bélyege valamire vagy valakire, az halálos marketing-öngól. Minden toxikus lett, amire rávetül az oroszság leghalványabb gyanúja.

Egyébként alig gyártanak az oroszok valamit. Az Egyesült Államokban eladott összes vodka csupán 1 százaléka orosz termék, nincs mit kiönteni. Erősen el kell gondolkodni azon, mikor vett az ember utoljára valamit, ami orosz vagy orosz gyártású.

Vannak természetesen marha jó orosz könyvek, de azt nem égeti el az ember. Nincs brand, amit le kéne venni a polcokról, és ez sokat elárul: a svájci Lidlt a minap felszólították, hogy ő is tüntessen el mindent a termékkínálatból, ami orosz. A cég azt válaszolta, hogy örömmel tenné, de nincs mit.

Egyetlen orosz cucca sincs, amit árulna. Semmi. Van görög hét, meg spanyol hét, meg francia hét, meg amerikai hét meg ázsiai hét, van perui avokádó meg chilei cseresznye meg kenyai bab meg lengyel répa, ha kolonizálva lesz a Mars, onnan is lesz bébirépa, ha versenyképes, de orosz hetet nem tudnak tartani.

És most már soha nem is lesz, amíg a teljes putyintalanítás, deputyinizáció nem történik meg – a világháború utáni nácitlanítás mintájára.

Ha már márkázás: az egyik legjobb spanyol fogás az Ensalada Russa, ami majonéz, krumpli, főtt tojás és jó minőségű tonhalkonzerv együttese alapból, persze ezer változat van, és tiszta umami az egész, megunhatatlan, ha jól van elkészítve. Nos, van már múltja az átkeresztelésének, mert a Franco-diktatúrában “Ensaladilla Nacional” néven futott, hogy ne kelljen megemlíteni a kommunista ruszkikat. Most egy zaragozai bár is újított, “Ensaladilla de Kiev” néven forgalmazza szolidaritásból az ételt. A történelmi hűség kedvéért: a fogás ősét egy brit-olasz séf, bizonyos Elmé Francatelli (1805-1876) találta fel…”

Ensaladilla de Kiev Fotó: Vakmajom Facebook-oldal

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala