Összeomlás

Ma a hazai kötvénypiac összeomlott, aminek számos oka van. Mind a forintos mind az eurós állampapírjainkban gigantikus hozamugrás volt, immáron 9-10% közötti hozammal lehet megvenni a magyar állampapírokat, ez 100-200 bp (!!!) közötti hozamemelkedést jelent tegnap/tegnapelőtthöz képest, amely állapot ha fennmarad, éves több száz milliárd forint többletköltséget jelent az államnak, tehát a hatása pusztító lehet. Mi a hozamemelkedés oka?

1. Természetesen hatott a Moody’s leminősítés, de ez már nagyjából várható volt. Valószínűleg a leminősítés miatt néhány vagyonkezelő kénytelen volt eladni (szabályzatból, törvényekből adódó kötelezettségek miatt), aminek azonban azért volt ilyen erős hatása, mert

2. A hazai kötvénypiacon – ahogy erről korábban többször írtam – a magánpénztárak, bankok, biztosítók távozásával (ez a kormányzati gazdaságpolitika eredménye) szinte csak a külföldiek maradtak, (ők biztosítják  a marginális keresletet, vagy rossz esetben kínálatot) egyszereplőssé vált a piac. Ha valaki ki akar szállni, nincs ellenoldal – ez látszott már a korábbi sikertelen kötvényaukcióinkon, erről is írtam pár hete.

3. Zajlik az európai adósságválság, tovább zakatolnak felfelé az európai kötvényhozamok is, erről is írtam pár napja: hét elején az olasz hozamok ugyanott voltak, mint a magyarok, amely nyilván nem túl realisztikus. Miután a perifériás (olasz/spanyol, stb) kötvényhozamok is emelkednek, ez önmagában is tolja fel a magyar hozamokat, plusz ismét tart a hazai hozamprémium beárazása (külföldihez képest elvárt hozamtöbblet).

Ezek a hatások együttes erővel jelentkeztek, és pusztító hozamemelkedést generáltak. A nagy kérdés, hogy mit kell tenni?

Kicsit hasonló a helyzet 2008-hoz, amikor az érték” a válság során nem a részvényekben, hanem a kötvényekben alakult ki. Egyértelmű ugyanis, hogyha a kötvényhozamok Európaszerte itt maradnak, akkor totális gazdasági összeomlás lesz, és a részvények is sokat esnek még. Ha a kötvénypiacokat meg lehet fogni (és meg lehet, az ECB képes lenne rá, és előbb-utóbb meg is teszi), akkor a kötvényekkel sokat lehet keresni, viszont ennek ellenére lehet recesszió, aminek során a részvények nem biztos, hogy jól szerepelnek. Tehát a kötvényekkel szerintem nagyobb eséllyel lehet nyerni, és kisebb a kockázat is, az elérhető hozampotenciál pedig lassan a részvényekét közelíti.

Mára tehát az eurozónás perifériás és hazai kötvények igen olcsókká váltak, sokkal olcsóbbá mint a részvénypiacok, jobb a hozam-kockázat arányuk is, tehát ha valamit venni akarunk valószínűleg itt kell keresgélnünk. Nagy kérdés persze, hogy MIKOR és MIT kell venni???

Mivel azt gondolom, hogy az ECB – ha kellően nagy lesz a fájdalom – lépni fog, és leszorítja ezeknek az országoknak a hozamszintjét, ezért úgy vélem, hogy vagy perifériás állampapírokat kell venni, vagy hazai vállalati kötvényeket, ugyanis Európa stabilizálódásával Magyarország is jelentős mértékben stabilizálódna, és a vállalati kötvényekben elég komoly olcsóság van. A mikor kérdésre válaszolva: egy nappal az ECB intervenció előtt :)

Úgy vélem ez még nem most van, még tovább tart a feszültség, a fájdalom, de nincs olyan messze ez a pont…

Forrás: zsiday.hu