Összeszerelő üzem? Nem teljesen

Az elmúlt 20 évben jelentősen megnőtt a gazdaságban a magasabb végzettséget igénylő, diplomás állásokban (informatikai, egészségügyi, oktatási, gazdasági, jogi, társadalomtudományi, mérnöki stb. területek) dolgozók aránya, mára egyenesen ez lett a legnépesebb csoport, összeadva az egyéb felső- vagy középfokú végzettséget igénylő állásokkal, már 1,7 millió ember dolgozik efféle területeken, míg 20 éve csak 1 millió fő dolgozott!

Igencsak meglepő, nem?

Forrás: KSH, G7.hu, Vakmajom

Azért különös jelenség ez, mert a sajtóhírek szintjén mindig azt hallani, központilag mennyire erőltetett a kis hozzáadott értékű, kevés vagy semmi képzettséget igénylő és keveset fizető összeszerelő üzem: kissé nőtt ugyan valamennyire az ilyen helyeken dolgozók aránya is, tehát valami látszata van a szinte tervutasítással erőltetett összeszerelő üzemeknek az adatokban, de messze nem a legnépesebb csoport, és az iparban dolgozók aránya jelentősen visszaesett. És annyira nincs ember, hogy ezekbe az állásokba (is) már munkaerőt kell importálni, akár Ázsiából, százezerszám várhatóan.

Összességében meglepő adatok arról, hogy piaci alapon milyen jellegű állások szaporodnak a gazdaságban: a tudásalapú területek aránya nő, ahogy ez egész Európában jellemző. A GDP egyre nagyobb részét állítja elő az iroda, és egyre kisebb részét a gyár.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

A borítókép illuszrtáció.