Nehéz napok az OTP-nél

A legnagyobb magyar blue chip gyengélkedik, erre a múlt héten a bankfőnök fia, majd az elnök-vezérigazgatóhoz köthető vagyonalap is vásárolt a pénzintézet papírjaiból.

2022. március elseje a Budapesti Értéktőzsde fekete keddje volt. A BUX index 11,02 százalékos, 4817,63 pontos mínusszal 38 913,62 ponton zárta a kereskedést.

Ekkora napi esésre a 2020. márciusi koronavírus-pánik óta nem volt példa a pesti börzén.

Köszönhetően az orosz és ukrán piacokon való kitettségének, az OTP – mint a legnagyobb kapitalizációjú magyar blue chip – húzta le a tőzsdét: a bankrészvény egyetlen nap alatt értéke ötödét (pontosan 21,53 százalékát) veszítette el.

Kontextusba helyezve: míg a papír novemberben 4-én, 19 590 forintos történelmi csúccsal, a bűvös húszezres lélektani határ áttörésére készült, addig a fekete kedd zárórájára lényegében lefeleződött, 10 005 forintra zsugorodott az értéke.

A Telex számításai szerint ez a nap 11 milliárd forinttal apasztotta le Csányi Sándor vagyonát, akinek ekkor 4 062 641 darab OTP-papír állt a közvetlen vagy közvetett birtokában. Egy beleborzongós számadat:

Csányi Sándor vagyona aznap másodpercenként 364 443 forinttal apadt.

Érdekesség, az OTP a valaha volt legnagyobb esését is Moszkvának köszönheti. Az 1998-as orosz válságkor, augusztus 27-én, 22 százalékot zuhant az árfolyam, de 2008 októberében is több olyan nap volt, amikor 10 százalék feletti volt a mínusz mértéke. A hitelválság alatti, Soros György-féle OTP short záróakkordja végül a papír legjobb napja (2008. október 29.), 23 százalékos erősödés lett.

A felívelés nem volt hosszú életű. 2009 tavaszára már az 1500 forint alatti mélységig zuhant a részvény a korábbi békeévek közel tízezres szintjéről. Ennek hatására a bank első embere az előző évi 160 milliárd forintos vagyonából elbukott 110 milliárdot – a Napi Világgazdaság gyűjtése szerint ez a leggazdagabb magyarok listájának hatodik helyre lökte őt az előző évi ezüstérem után. Csányi és érdekeltségei az ezt megelőző időszakban, a jellemzően tízezres-hatezres árfolyamsávban, aktív OTP-vásárlók voltak.

Visszatérve a jelenbe, február eleje óta több mint 30 (volt, hogy 40) százalékkal került lejjebb az OTP jegyzése. Ebben a helyzetben járta be a magyar gazdasági sajtót, hogy az elnök-vezérigazgató fia a múlt héten 1 900 darab részvényt vásárolt, 10 445 forintos átlagáron. Március 8-án pedig az apához köthető szingapúri vagyonalap (Sertorious Global Opportunities Fund) vett 115 000 darab papírt, átlagosan 10 770-es darabáron.

A tranzakció összértéke közel 1,24 milliárd forint volt.

Még frissebb: a napokban feljebb kapaszkodott a részvény, miután a Scope Ratings megerősítette az OTP Bank BBB+ kibocsátói besorolását, stabil kilátással.

Forrás: Portfolio

Az OTP-t 30 éve irányító Csányi – tőle talán el is várhatóan – nyugtatta a kedélyeket a pénzintézet 2021-es eredményeit ismertető március eleji sajtótájékoztatóján. Elhangzott, szerinte a hírek sokkal rosszabbak, mint a bank valós helyzete, ami nem mellesleg éppen rekordévet zárt. Az OTP korrigált eredményének terén Ukrajna és Oroszország aránya körülbelül 15 százalék, az összes eszközben 6,5 százalékot tesz ki a két ország. Ukrajnában a harcok ellenére is nyitva tart több mint 40 fiók, annak ellenére, hogy a dolgozóknak ezt nem írták elő.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetésitanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.