Kétezer éves, összeégett tekercs szövegét tárta fel az AI

2000 éve nem olvasható ógörög szöveget tártak fel a mesterséges intelligencia segítségével, Philodémosz epikureista filozófus és költő művéből.

A siker egyrészt a Vesuvius Challenge nevű amerikai projektnek köszönhető, amely magánadományokból 1 millió dolláros díjat ajánlott fel bárkinek, aki a Herculaneumban a Vezúv 79-es kitörésekor elszenesedett papirusztekercsekből, egy egész könyvtárnyit találtak még a 18. században, ki tud olvasni valamit – eddig minden kísérlet kudarcot vallott, mert a tekercsek érintésre szétestek.

Másrészt három zseniális, igen fiatal diáknak, név szerint Youssef Nader (Egyiptom, Németország), Luke Farritor (USA), Julian Schillinger (Svájc), akik összedolgozva kibányászták az első értelmezhető szövegrészletet.

A bonyolult eljárás dióhéjban: CT-felvételekkel „felszeletelték” a megégett tekercseket, majd a mesterséges intelligenciával elkülönítették ezeken a kiterített szeleteken azokat a részeket, ahol tinta található. Persze ennél nyilván sokkal bonyolultabb volt az egész.

Példátlan siker. 2024-re eljutottunk oda, hogy a technológia lehetővé teszi a korábban lehetetlent, és nem csak papiruszok olvasásában. A szöveg amúgy az élet élvezetéről, a zenéről, az ételekről szól. Nem túl sok epikureus mű maradt fenn az Ókorból, mert a keresztény szerzetes másolók (főleg bizánciak és írek) nem szerették népszerűsíteni az élet józan élvezetét hirdető, ateista filozófiai áramlatot.

De nem is a szöveg feltárása a legnagyobb szenzáció ebben, a rutinos, tapasztalt klasszika-filológusok majd elbíbelődnek vele. Hanem a fiatalság erényei! Nem véletlen, hogy mindhárom srác a húszas éveiben jár, és nem idősebb.

Egyrészt a fiatalokban van meg az igazi ambíció, hogy soha nem látott új dolgokat csináljanak, ők harapnak, másrészt igazán csak ők tudnak „out of the boksz” gondolkodni, új módszerekhez nyúlni, amihez a tapasztalatokkal terhelt idősebbek nem vagy sokkal nehezebben – pont az amúgy értékes tapasztalatok miatt. Ezt idősebbként lehet, hogy nem esik jól elismerni, és van sok terület, ahol a tapasztalat marha hasznos, roppant előnyt ad. De akkor is így van, igazán nagy és új és szokatlan dolgokat a fiatalok tudnak gurítani.

Ha fiatalokkal vitatkozunk és szentül meg vagyunk bizonyosodva az igazunkról – előfordul, ugye? –  mindig ott kell bujkáljon a kisördög, hogy nem lehetséges-e, hogy meg vagyunk csontosodva és egészen máshogy, akár jobban látják az összefüggéseket.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

Borítókép: Antonio Masiello/Getty Images