Párhuzamos tranzitállapotok

“Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és bejelentik, hogy három óra késés lesz. Tök jó, akkor írhatok!”  (Jo Nesbø, 2012)

“Meg tudom érteni a holland fotóst, aki beutazta az egész világot, anélkül, hogy kitette volna a lábát a tranzitvárókból, azokat viszont enciklopédikus teljességre törekvéssel fényképezte. (Ebben az a vicc, hogy minden tranzitváró tök egyforma.) Ha azt hiszik, hogy most bohóckodom: tévednek. Bárhová szeretek utazni Európán és Amerikán belül, de ott azonnal megtalálom azt az igen szűk környezetet, ahol éppenséggel le is tudnám élni hátralevő éveimet. De bármikor odébb is állok, visszavágyódás és nosztalgia nélkül.”  (Petri György, 90-es évek)

A két összecsengő szövegrész 24 órán belül került elém, milyen érdekes, hogy két teljesen más európai kultúrából való író-költő, egy norvég és egy magyar, eltérő időben ilyen egyöntetű közös lelkesedéssel beszél a tranzit állapotáról, a két hely közötti mozgásról, hogy milyen inspirálóan hat rájuk, és különösen a reptéri tranzitváró. Lehet benne valami, ki ne érezné, érezte volna, azt a fura lebegést, azt a pezsgést és bizsergést, amikor már úton vagy, de még nem vagy ott, amikor csak közeledik a cél ígérete a horizonton, de még nem teljesült be, még nem derült ki, milyen lesz, még csak egy ki nem színezett kontúr, mint egy ígéretes kifestő. Még nem elégült ki a felfokozott vágy a helyváltoztatásra, de már-már jó alaposan fel van horgadva. Ezek a helyzetek el- és felemelnek a szokott valóság talajáról, kizökkentenek belőle, kiszednek a megszokottból. Ilyenkor tán jobban tudatosul, hogy az élet úgyis efféle átmeneti kóbor állapot, mint a tranzit, nem lehet örökre berendezkedni benne: az öröklakás is csak nyelvi illúzió. A tranzitság a sűrített valóság, a megérkezés már lapos, és valójában sose lehet megérkezni, ha meg- és beérkezettnek érzed magad, fejedre koppint a sors, és elvesztél. Menni kell.

Forrás: Vakmajom a Facebookon