Pedig jó ötletnek tűnt – Oltcit Club (1981-1991)

Az 1970-es közepén az elvtársakban felmerült egy második román autógyártó megalapításának ötlete is. Nem volt tehát minden előzmény nélküli az 1976. december 30-án aláírt újabb román-francia megállapodás, hiszen a Renault-Dacia együttműködés akkor már közel 10 éve gyümölcsözött. És bár a Renault ismét pályázott, a román állam ezúttal a Citroënt választotta partneréül. A szerződés értelmében a francia fél vállalta, hogy felépít egy korszerű gyártóüzemet Craiovában. 1977-re el is készültek a munkálatokkal, 1978-ra pedig már a prototípus is bemutatásra került, viszont az új, Oltcit névre keresztelt, modern, ferdehátú kisautó első példánya csak 1981-ben gördült le a szerelőszalagról.

A román újdonság a sorozatgyártásig el nem jutó Citroën Prototype Y terveire épült. A háromajtós, 3,73 méter hosszú kisautó formavilágát korának megszokott szögletessége jellemezte. Belterét a nagyméretű sebesség-, és fordulatszámmérő, valamint a futurisztikus kezelőszervek uralták. Az autót kizárólag léghűtéses boxermotorokkal szerelték. A bázismodell Oltcit Special néven kéthengeres (0,65 literes 34 lóerős) motorral futott. A négyhengeres változatok a Club (1,1 liter, 57 lóerő) és a 12 TRS (1,3 liter, 61 lóerő) megnevezést kapták. Az Oltcitot hazájában, a KGST országokban, illetve Latin-Amerikában forgalmazták, de Citroën Axel néven jutott belőle Nyugat-Európába is, ahol silány minősége miatt csak komoly árelőnye miatt volt eladható. A rendszerváltás után a Citroën gyorsan kihátrált az együttműködésből, aminek következtében a márkanév előbb Oltena-ra, majd a Daewoo-felvásárlást követően Rodae-ra változott. Az 1995-ös dicstelen véget azonban már így sem kerülhette el az addigra végtelenül elavult konstrukció.

Árak: Az Oltcitok mára gyakorlatilag teljesen eltűntek az utakról. Nem meglepetés, hogy nem közöl adatokat az autóról sem a klasszikus autók legnagyobb németországi értékbecslő szervezete, a classic-analytics, sem a német Oldtimer Markt árkatalógusa. A típus láthatatlanságát az Internetes keresés is csak megerősíti. A legnépszerűbb magyar, német, illetve román használtautós portálokon való tallózás eredményeképpen elmondhatjuk, hogy ezen írás megjelenésekor kínálat (8 db eladó példány) a típusból kizárólag hazájában található. Romániában a tulajdonosok 485,- és 3000,- Euró közötti összegeket remélnek autóikért cserébe.