Peking csöndben távolodik Moszkvától

A kínaiak leállnak az oroszokhoz irányuló tech szállításokkal. De csak csöndben, hogy senki meg ne hallja – írta Vakmajom.

A nagy kínai tech cégek bejelentés nélkül, fű alatt, szép csöndben elkezdték visszafogni vagy teljesen leállítani az orosz piacra való szállításaikat. Olyan vállalatok távolodnak Moszkvától, mint a világ legnagyobb piaci részesedésű PC-gyártója, a Lenovo, a Xiaomi (a második vezezető mobiltelefonos cég az oroszoknál), vagy a dróngyártó DJI Technologies.

Jól látható, hogy az Oroszországba irányuló kínai export drámaian visszaesett:

februárról márciusra 40 százalékkal kevesebb laptopot, kétharmaddal kevesebb mobiltelefont, 98 százalékkal (!) kevesebb távközlési eszközt szállítottak.

Pedig erre semmi pekingi állami direktíva nincsen, sőt, látszólagos nagy oroszbarátság van, és a cégek sem jelentettek be semmilyen hivatalos korlátozást.

Akkor miért? Mert a kínaiak nem szeretnék elveszíteni a sokkal-sokkal nagyobb amerikai és európai piacokat. Az amerikai chipgyártók azzal fenyegették meg őket, hogy ha az oroszokhoz pattintják tovább a termékeiket, leállítják a Kínába irányuló szállításokat. Amerikai chipek nélkül meg “halál” van.

A parányi orosz piacért senki sem akar kockáztatni. Egyszerűen nem éri meg.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Dübörög az orosz agyelvándorlás

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta magasan képzett értelmiségiek százezrei hagyják hátra Oroszországot. Vakmajom szerint komoly veszély fenyegeti az ország növekedési potenciálját.