Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból sikerült kirázni a gerincet – talán a svédeket kivéve. 2021 egy új társadalmi kihívás éve: mit lehet csinálni azokkal, akik a fejükbe vették, hogy oltás nélkül szebb az élet?

Úgy látom, Nyugaton kétféleképpen lehet küzdeni a járvány ellen. Van a nagy ráfordítással alacsony hozam verzió, a lockdown. Nagy ráfordítás, hisz eközben odavész a gazdaság egy jelentős része; odavesznek társadalmi kapcsolatok; odavész a már említett, sajnos csak nagyon keveseknek hiányzó gerinc; és egyes helyeken odavesznek a kormányok feletti kontroll utolsó nyomelemei is. Miközben a hozam elég csekély, a járványt pár hónappal tudjuk csak odébb tolni, ellaposítani, miközben azért a vírus mutálódik.

Az odébb tolásnak egy értelme lenne, ha közben megvalósulna a védelem második verziója, a nyájimmunitás. Ennek a humánusabb útja az oltás. Ha feltesszük, hogy a biokémikus – darukezelő* skálán a biokémikus még akkor is inkább tisztában van egy mRNS vakcina előnyeivel és hátrányaival, ha a darukezelőnek már több ismerőse is úgy elkapta a vírust, hogy semmi bajuk nem lett tőle, akkor kijön, hogy a vakcina nem csak humánusabb, de jóval kedvezőbb hozam/ráfordítás arányú módszer. Nincs csendőr általi hazazavarás, nincs online oktatással frusztrált apuka és talán még a kijárási tilalom leple alatt zsebre vágott iparág is kevesebb. Van viszont teljesen eltűnő járvány. Illetve lenne.

Persze ehhez az kéne, hogy elég embert beoltsanak. Nem akarok senkit a számokkal fárasztani, de a gyorsan szaporodó, sokkal agresszívabb indiai mutáns ellen egy csak mRNS vakcinával oltott társadalomban is 80-90% átoltottság szükséges, ha nem akarunk megint hazazavaródni. Ha a sokkal kevésbé hatékony vakcinákat is tartalmazó, összefürkészett&portyázott magyar oltási mixből indulunk ki, akkor a 100% is kevés. Nos, ezek a számok teljesen elérhetetlennek látszanak nem csak Magyarországon, de bárhol a világon. Legalábbis a jelenlegi ösztönzőkkel.

Valamit akkor csinálni kéne az ösztönzőkkel… A legegyszerűbb módszer természetesen a kötelező oltás lenne, hiszen évtizedek óta alkalmazzuk TBC, diftéria vagy gyermekbénulás ellen és nincs az a tájékozott darukezelő, aki megtilthatná, hogy a gyereke oltakoztattasson – vagy hogy kell ezt ragozni. Ezekkel a betegségekkel aztán nincs is probléma (kivéve ahol a darukezelő mégis beleszólhat), így nagy és általános elégedettség övezi az intézményt – kis ráfordítás, nagy hozam. De persze emberélet csak addig számít, amíg politikus nem veszít vele szavazatot, úgyhogy furcsa mód, Covid elleni kötelező oltás nincs sehol a világon. Hiszen ez az oltás új. Az újtól meg fél a szavazó. Zsigerileg.

Szóval, mivel a zsigerek irányítanak, ezért kötelező Covid oltás helyett van elég puha negatív ösztönző – például nem mehet az ember táncos rendezvényre nélküle. Durvának durva, de nyilván nem eléggé, ha a társadalom 60-70 százaléka látszik a plafonnak beoltottság szempontjából.

Elfogadva, hogy a szavazatnyerés a fő szempont, javallom a pozitív ösztönzőket. Ösztönzőt. Pénzt. Sokat. Aki megkapja a második Pfizer oltását is, az kap 100 ezer forintot. És részt vesz a sorsoláson, amin a 10 darab főnyeremény 100 millió forint. Ez – ha hatásos a kampány – mondjuk 301 milliárd forintba kerül. Csak viszonyításképpen, 300 milliárd forintot semmire se jó lélegeztetőgépekre portyázott el tavaly a kormány. Az a 300 milliárd nem állította meg a járványt. Ez a 301 megállítaná.

Érdekes, valamelyest rajta van az ügyön a kormány. Persze egy kicsit félremegy a dolog, de lehet még javítani. Mert van itt ez a választási évben nem szavazatvásárlás célú pénzosztás – ha még nem hallott volna róla, ne aggódjon, a választásokig sokszor fog. A lényege, hogy az átlag alatt kereső gyerekes szülők visszakaphatják a befizetett adójukat, ha a 2021. évi GDP növekedés 5,5 százaléknál nagyobb (csak viszonyításképpen, ez 550-580 milliárd forint adóbevétel-kiesés). Ott megy ez félre, hogy már megint a gyerekekre van kihegyezve a kommunikáció, mert azt a gyakorlat ellenére továbbra sem hiszik el, hogy nem pénzért csinálnak gyereket az emberek.

Ehelyett javaslom a következőt kommunikálni: Pénz akkor lesz, ha 5,5% GDP növekedés lesz. Növekedés akkor lesz, ha nem jönnek újabb járvány hullámok. Újabb hullámok akkor nem jönnek, ha mindenki be van oltva. Tehát oltás egyenlő adóvisszatérés. Meg 10 x 100 millió forint kisorsolva.

* Elnézést kérek darukezelő olvasóinktól!