Pénzügyi influenszerek, avagy az igazi befektetési kontraindikátorok

A tőzsdével felületesebben foglalkozó olvasók is szinte biztosan ismerik Jim Cramer nevét, a Wall Street kimeríthetetlen mémforrását. Jóslatai rendre balul sülnek el mostanában, talán ez ösztönözhette a Svájci Pénzügyi Intézetet (Swiss Finance Institute, SWI) arra, hogy egy kutatás keretében vizsgálja: vajon mely pénzügyi influenszer(eke)t kövessünk, ha meg akarjuk verni a piacot?

A Twitterről, újabb nevén X-ről, gyűjtött adatok a vizsgált 29 ezer pénzügyi influencer – vagy trendi kifejezéssel élve: „finfluencer” – tanácsainak minőségéről összességében siralmas képet festenek. Kivételt képeznek a „Guruk”, a vizsgált állomány felső 28 százaléka, havi 2,6 százalékos (éves 36 százalékos) hozammal a vizsgált időszakban.

A mezőny közepénél a kutatók nem találtak szignifikáns alfát (azaz piaci hozam feletti hozamtöbbletet) a pénzügyi influenszerek 16 százalékánál, az alsó 56 százalék tagjai pedig egyenesen kontraindikátorként funkcionáltak. A twitteres “Bróker Marcsik” átlagosan mínusz 2,3 százalékos havi hozamot termeltek vagy tüntettek el – kinek hogy tetszik. (Ez mínusz 25 százalék (!) évesített hozam).

Hogyan találjuk meg, kire érdemes hallgatni?

Természetesen nem könnyű megtalálni a pozitív alfát (piaci átlag feletti hozamot) szállító influenszereket, mivel a kutatók mérései szerint közösségi oldalakon a negatív alfát generáló véleményvezéreknek jellemzően több követője van, tehát a valós tudás és a követőszám negatívan korrelál.

Forrás: SSRN

Az SWI szerint ez annak eredménye, hogy a nagy finfluenszerek tanácsai nagyon gyakran megegyeznek az általános piaci véleménnyel (ami miatt alapból nagyon nehéz alfát generálni), sőt az aktuális közvélekedésre hőseink gyakran még rá is tesznek egy lapáttal, így nem ritka, hogy pont ők a “tömegeknél” is szélsőségesebben optimisták, avagy pesszimisták.

Forrás: SSRN

Mint láthatjuk, minél profibb (képzettebb) egy befektető, annál kevésbé fogalmaz meg vehemens érzéseket a piaccal kapcsolatban.

A valós “pénzgeneráló” képességekkel rendelkező influenszerek túlnyomórészt nem tudják növelni követőszámukat, mivel véleményük sokszor szembemegy a piaci konszenzussal, ezáltal a felhasználók véleményének jelentős részével. A közösségi média algoritmusa pedig inkább olyan posztokat nyom a felhasználók orra alá, amikkel nagyobb valószínűséggel ért egyet a sokaság.

Mindez azt is jelenti, hogy a piaccal kontrariánus influenszer nem jut el a mainstreambe, megmarad a buborékjában.

Hogyan tudunk velük keresni?

Érdemes meggyőződni, hogy a kiszemelt tőkepiaci gurunk múltbéli tanácsai hogyan sültek el a „ma” kényelmes tudásából.

Ha ezeket az irányelveket követjük, nem nehéz kiszúrni, hogy Jim Cramertől, a Mad Money műsorvezetőjétől jobban tesszük, ha nem fogadunk el tanácsot, hiszen tippjei legendásan kontraindikátornak számítanak a pénzügyi piacokon.

Cramer viccesen megjegyzi, hogy bárki, aki a UBS tanácsaira hallgatva shortolja a Footlocker nevezetű céget, az majd hívja meg őt a temetésére.
Forrás: Wall Street Oasis Facebook-oldal

Mint az ábrán is látható, itt maximum Jim Cramert temették el az előrejelzése után, aki pedig szembement a “guru” tanácsaival, az pezsgőt bonthatott… Ilyen szintű bakikból már milliószámra vétett a finfluenszer.

A másik ilyen antiguru legendából avanzsált a köznevetség tárgyává, hiszen az elmúlt két recesszióból legalább húszat megjósolt. Ő nem más, mint Michael Burry, aki bár 2008-at helyesen látta előre, azóta többször is beleshortolt a megtébolyodott bikaként száguldó amerikai részvénypiacba, amivel nem egyszer megégette magát.

Forrás: Finfold

Hogyha a Kedves Olvasó egy jó trackrecorddal rendelkező befektető tanácsait longolná a Jim Cramer-szerű antiguruk ötleteinek shortolása helyett, annak ajánlom Bill Ackmant. Az általa vezetett Perishing Square hedgefund az elmúlt 20 évben 13,6 százalékos átlagos éves hozammal majdnem ráduplázott az S&P 500-ra.

A “finfluenszer” pozícióit gyakran megosztja az X-en is. Legutóbb az amerikai államkötvényeket shortolta, és pozícióját tized százalékra pontosan a csúcson kizárta, miközben lépéseiről végig és frissen kommunikált a platfromon.

Forrás: Seeking Alpha

Egy biztos, jó trackrekorddal rendelkező pénzügyi influenszereket nehéz találni. Főleg olyanokat, akik gyakran megosztják a nyilvánossággal a (konkrét) kereskedési ötleteiket… Azonban a Bill Ackman-féle “gyöngyszemekből”, akik azért időnként a nyilvánosság elé tárják érdemi bölcseleteiket és tippjeiket, már több is akad.

Véleményem szerint, ha ezen guruk tanácsait “diverzifikáljuk”, valós esélyünk nyílhat a piacot meghaladó hozamot elérni.

A bejegyzés szerzője Markovics Áron

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

Borítóképünkön Jim Cramer és Michael Burry. Forrás: Getty Images, HOLD-szerkesztés