“Piaci liberalizáció egyenlő kisebb globális egyenlőtlenség”

A jó hír az, hogy a világ sokkal jobb állapotban van, mint ahogy a rossz hírekből élő tömegmédia lefesti és elhiteti… A rossz hír az, hogy ezt kevesen tudják, mert halálra vannak paráztatva. A tények pedig eközben azt mutatják, hogy a világ egyre jobb hely, a globalizáció és a piacok liberalizációja nem csupán a gazdasági fejlődést pörgette fel és emelte vele milliárdok jólétét, de csökkentette a globális egyenlőtlenséget is. Aminek állandóan a növekedésével riogatnak.

Szóval, ha kisebb globális egyenlőtlenséget akarsz, akarj még több globalizációt és piaci liberalizációt!

“Az Inequality of Human Progress Index (az emberi fejlődés egyenlőtlenségi indexe) új módszert kínál a globális egyenlőtlenség mérésére. Átfogóbb, több dimenziót vesz figyelembe, mint bármely korábbi nemzetközi egyenlőtlenségi index. Azt találtuk, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek globális csökkenése mellett az élethosszig tartó egyenlőtlenségek, az élelmezési egyenlőtlenségek, az oktatási, az internet-hozzáférési és a politikai szabadsághoz köthető egyenlőtlenségek is csökkentek. Világszerte csökkennek a szakadékok e területeken.

A legfontosabb, hogy csökkent az általános globális egyenlőtlenség – ez az eredmény konzisztens, még az általunk tesztelt különféle specifikációk mellett is. Az adatok azt mutatják, hogy kettő kivételével az általunk vizsgált területek mindegyikén egyenlőbb lett a világ 1990 óta. Az adatok nem támasztják alá a növekvő világméretű egyenlőtlenség narratíváját.

A kivétel a csecsemők túlélési egyenlőtlensége és a „tiszta levegő” egyenlőtlensége volt. Míg a csecsemőhalandóság mindenhol csökkent, addig a fejlett orvosi technológiával és újszülött intenzív osztályokkal rendelkező gazdag országokban gyorsabban esett vissza. A tiszta levegő egyenlőtlensége szintén nőtt, valószínűleg azért, mert a gazdasági fejlődés gyakran több szennyezést eredményez az iparosodás során, mielőtt a nemzet posztindusztriális jólétét elérné – ezt a tendenciát a közgazdászok „környezeti Kuznets-görbének” nevezik. A világ nagy része még mindig ezen az átalakuláson megy keresztül.

Kutatásunk azt mutatja, hogy a nemzetközi gazdasági fejlődés nagyobb és szétterjedtebb volt, mint azt sokan gondolják. Bár még mindig vannak hiányosságok, azok csökkennek, és a jelenlegi tendenciák pontos értékelése kritikus fontosságú, mivel megpróbáljuk elmélyíteni az emberi haladás mozgatórugóinak megértését. Az elmúlt évtizedek nagyobb globális összekapcsolódása és piaci liberalizációja, úgy tűnik, nemcsak az abszolút életszínvonalat emelte, hanem az egyenlőtlenséget is csökkentette. A világ nemcsak jobb helyzetben van, mint azt általában értékelik, hanem egyenlőbb is lett.”

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.