Politikai öngyilkosság állami mentőövet dobni a Deutsche Banknak?

Totálisan hiteltelenné tenné magát a német kormány, ha az adófizetők pénzéből szanálná az egyre nagyobb bajban levő német pénzintézetet, a Deutsche Bankot. A politikai és gazdasági kockázatok felmérésében jeleskedő, amerikai székhelyű elemzőközpont, az Eurasia Group szakértője elenyésző esélyt lát bármiféle közvetlen állami szerepvállalásra ez ügyben. Szerinte Angela Merkelék inkább hagyni fogják, hogy a Deutsche Bank hitelezői bukjanak, mintsem, hogy a német és a nemzetközi közvélemény szemében szószegőknek mutatkozzanak, ezzel gyengítve az Európai Uniót is.

Zentai Péter: Ha csődbe kerül a Deutsche Bank, azt vajon nem Angela Merkel hozzáállása okozza? A kancellár egyértelműen megtagadja az állami segítséget hazája és Európa egyik legjelentősebb pénzintézetétől?
Mujtaba Rahman: A kancellár nem tehet mást, mint azt, amit előre jelzett. Vagyis, hogy a német adófizetők pénzéből tilos egy tőzsdén lévő bankot megmenteni, még akkor is, ha ez a bank – ahogy mondani szokás – túl nagy ahhoz, hogy hagyják bedőlni.

A Deutsche Bank esetleges összeomlása nyomán maga az európai és tulajdonképpen a globális pénzügyi rendszer is komoly veszélybe kerülne….
A legrosszabb esetben is – tehát, ha az amerikaiak mindenáron ragaszkodnának a Deutsche Bankra kirótt 14 milliárd dolláros büntetés beszedéséhez – legfeljebb a milliárdos nagyságrendben kibocsátott másodrendű átváltható kötvények tőkévé alakulnak át. A nagy pénzügyi-gazdasági válság lecsengését követően meghozott, az európai bankokra vonatkozó szabályozási rendszer különben is pontosan előírja, hogy az állam akkor léphet be, ha már a betétesek is veszteségeket könyvelnének el.

Áttételesen ez esetben is az adófizető polgárokon verik el a port, hiszen német és amerikai–európai nyugdíjalapok, egészségkasszák lehetnek a Deutsche Bank jelentős részvényesei és kötvénytulajdonuk révén a bank hitelezői?
Ez tagadhatatlan probléma, melynek politikai jelentőségét valóban nem szabad alábecsülni. A megtakarításaikat ezen alapokban tartó európaiak és amerikaiak azonban nem elsősorban a Deutsche Bank növekvő problémái, hanem a nem létező kamatok miatt szenvednek.

Mekkora esélyt lát arra, hogy a német kormány, Angela Merkellel az élén – az ellenkező értelmű fogadkozások dacára – mégis mentőövet dob a Deutsche Banknak?
Ez Angela Merkel politikai öngyilkosságával lenne egyenértékű. A kancellár ebbe könnyebben belebukhat, mint a menekültválság fejleményeibe. Rendkívül csekélynek tartjuk az állami, a német adófizetők pénzén történő beavatkozás valószínűségét. A kancellár és pénzügyminisztere tulajdonképpen megesküdött a közvélemény előtt, hogy nem fordulhatnak elő a jövőben olyasfajta bankmentések, mint amelyeknek németek milliói szenvedő alanyai lettek a 2008-09-es válság alatt. Merkel néhány nappal ezelőtt ezt az ígéretét megerősítette – mégpedig konkrétan a Deutsche Bankra vonatkoztatva. Ha szószegővé válik, akkor szinte azonnal csúfos véget ér politikusi karrierje. Márpedig abból kell kiindulni, hogy újból fog indulni a jövő évi parlamenti választásokon a CDU-CSU kancellárjelöltjeként.
Egyébként pedig, ha most – ebben a kérdésben – engedne, akkor ezzel „földindulást” idézne elő Európa-szerte: egyrészt, mert előbb hazájában hozná fel meghatározó politikai erővé a radikális AfD nevű nacionalista-populista pártot, majd ez a folyamat átterjedne egész Nyugat-Európára.
Másrészt, ha a német kormány állami pénzen szanálja a Deutsche Bankot, akkor onnantól kezdve nincs megállás: egy sor európai kormány feljogosítva érezné magát, hogy másolja a német példát, s közben világszerte totálisan hiteltelenné válna a megszorításokat, szigort hirdető, azt másoktól megkövetelő német politika. Németország vezető szerepe összeomlana és beláthatatlan következményekkel járó hatalmi vákuum kialakulása sodorná káoszba Európát.

Kiemelt kép forrása: scooblrinc.com