Pontozóbírók és minősítők

Hétvégén latin táncversenyen voltam Bécsben, természetesen csak nézőként. Ebben a sportban pontozóbírók döntik el a versenyzők végső sorrendjét. A bennfentesek szerint a tánctudás mellett ugyancsak fontos a választott koreográfia, a megjelenés, s bizony a sportdiplomáciának is komoly szerep jut, ergo elég szubjektív műfaj.

Nekem szimpatikusabbak az objektíven mérhető versenyek ahol másodpercek, centiméterek és százalékos hozamok döntenek, de tény, hogy a pontozásos versenyek a maguk tökéletlenségével jól modellezik a való világot. A szabályokat persze mindenki ismeri, ennek megfelelően a versenyzők elképesztően próbálnak imponálni a bíróknak, s felkelteni a figyelmüket.

A versenyek előtt és után mind a versenyzők, mind a szövetségek építgetik sportdiplomáciai kapcsolataikat.

Persze az is gyakran megtörténik, hogy remek táncosokat lepontoznak, ennek ellenére szinte soha nincs balhé a táncparketten, mindenki tudja, hogy a bírók támadása a legrosszabb stratégia. A kiemelkedő tudás hosszútávon előbb-utóbb érvényesül, hacsak a versenyző nem rombolja szét karrierje alatt külső és versenyzőtársaihoz fűződő kapcsolatait. A jó eredmények pedig hozzák magukkal az elismeréseket, a szponzorokat és a jólétet. Balhés, összeférhetetlen pároknak még sosem sikerült nyerniük, bármennyire is tehetségesek voltak.

Akiknek sikerült: